Tyylikästä tilaa

Ensimmäiset tilat Palomäen kentän majoituskylässä Äänekoskella ovat valmistuneet Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaan työntekijöille.

Termater Oy:n tuotepäällikkö Tomas Luoma kertoo maalatun Kerto-levyn toimivan tyylikkäänä sisäseinänä Palomäen kentän majoituskylän tiloissa. Kuva: Metsä Group

Metsä Groupin biotuotetehdastyömaan läheisyyteen Palomäen kentälle on valmistunut ensimmäiset majoitustilat, valmiina on tässä vaiheessa kaksi asumisyksikköä ja tilat noin sadalle henkilölle. Majoituskylän tiloja kasvatetaan jatkossa kysynnän mukaan ja maksimissaan tiloja tulee 400 majoittujalle. Ensimmäiset asukkaat ovat jo tiloissa.

Uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentaminen Äänekoskella Keski-Suomessa on edistynyt vauhdikkaasti. Tällä hetkellä työmaalla on töissä jo 750 ihmistä määrän kohotessa koko ajan, loppuvuoden lähestyessä työmaavahvuus on enimmillään jopa 2 500 henkilöä.

”Äänekoskelta ja lähialueilta ei olisi löytynyt sopivaa majoitustilaa kaikille. Siksi lähelle työmaata päätettiin rakentaa väliaikaismajoitus jopa neljällesadalle henkilölle”, Metsä Fibren biotuotetehdasprojektin hallintojohtaja Juha Pesonen kertoo.

Metsä Fibre vuokrasi tontin majoitusrakennuksia varten Äänekosken kaupungilta vain reilun kilometrin päästä biotuotetehtaasta Palomäen kentältä, matka on suunnilleen sama aivan kaupungin ydinkeskustaan. Tilojen rakennuttajana toimii väliaikaismajoitusten järjestämiseen erikoistunut Rental Store Finland Oy.

”Tehtaan rakennusprojektin sujuvan edistymisen kannalta on tärkeää, että läheltä työmaata löytyy toimivaa ja kohtuuhintaista majoitustilaa ja kaupungin palveluita. Siksi haluamme olla aktiivisesti mukana edistämässä tilojen rakentamista ja markkinointia yhdessä muiden toimijoiden kanssa”, Pesonen tiivistää.

Majoitustilat on tarkoitettu nimenomaan biotuotetehtaan työmaalla työskenteleville.

Metsä Fibren biotuotetehdasprojektin hallintojohtaja Juha Pesonen ja kehityspäällikkö Kristian Isaksson vastaavat Palomäen kentän majoituskylästä projektin puolesta yhteistyössä Rental Store Finland Oy:n kanssa. Tästä havainnekuvasta lähdettiin liikkelle majoituskylän suunnitteluvaiheessa. Kuva: Metsä Group

Tyylikästä ja muunneltavaa majoitustilaa

Äänekosken majoitustilat rakentuvat niin kutsutuista asumismoduuleista, joissa hyödynnetään täysin uudella tavalla Metsä Woodin Kerto-Q-levyä. Moduulit valmistaa ja pystyttää veteliläinen Termater Oy. Tyylikkäät kaksikerroksiset rakennukset näyttävät ulkoapäin kuin uusilta rivitaloasunnoilta.

”Suunnittelussa tähtäsimme siihen, että rakennuksista tulee paitsi toimivia myös näyttäviä. Puuverhous ja siinä käytetyt värisävyt tuovat mukavasti ilmettä taloihin”, Rental Store Finlandin toimitusjohtaja Harri Kuusiluoma taustoittaa.

Kuusiluoman luotsaama perheyritys on varautunut rakennuttamaan Äänekoskelle kaikkiaan kahdeksan taloa, joihin kuhunkin voidaan majoittaa 48 henkilöä.

”Hanke on meille uudenlainen ja mittaluokaltaan todella merkittävä. Rakennukset tulevat palvelemaan Äänekosken jälkeen jossain muualla siirrettävänä hotellimajoituksena tai muussa asuinkäytössä. Tämä on otettu huomioon muun muassa huonekorkeudessa, joka mahdollistaa talotekniikan asennuksen myöhemminkin.”

Kuusiluoman mukaan Kerto® LVL:n ympärille on syntymässä uusia innovaatioita jatkossakin.

”Kehitämme muun muassa siirrettäviä tilaelementtejä, joissa Kerto tulee olemaan keskeisessä roolissa.”

Palomäen kentän majoitustilat rakentuvat niin kutsutuista asumismoduuleista, joissa hyödynnetään täysin uudella tavalla Metsä Woodin Kerto-Q-levyä. Moduulit valmistaa ja pystyttää veteliläinen Termater Oy. Kuva: Metsä Group

Kerto-Q-levy toimii kantavana rakenteena

Jokainen rakennus koostuu 26 moduulista, jotka valmistetaan Vetelissä ja kuljetetaan Äänekoskelle pystytettäväksi. Termater Oy:n tuotepäällikkö Tomas Luoman mukaan täysin uudenlaisten elementtien kantavan rakenteen muodostaa Metsä Woodin Kerto-Q-levy.

”Seinäelementti koostuu 51-millisestä Kerto-Q-levystä ja ulkoseinän puolelle tulevasta 15 millisestä OSB-levystä. Niiden väliin valetaan 150 milliä polyuretaanieristettä Termaterin ainutlaatuisella tekniikalla. Elementin ulkopinta on verhoiltu vaakapaneelein”, Luoma kuvailee rakennetta.

Polyuretaanieriste liimautuu hyvin Kerto-levyyn kiinni, ja levyn lujuusominaisuuksien ansiosta seinäelementit pysyvät suorassa.

Lattia- ja kattoelementeissä on käytetty 27-millistä Kerto-Q-levyä. Majoitushuoneiden sisäseinien näkyväksi pinnaksi jää Kerto-levy, johon valitaan mahdollisimman laadukas pintaviilu.

”Maalattu Kerto toimii tyylikkäänä sisäseinänä, eikä muita pintakäsittelyitä tarvita”, Luoma toteaa.

Kustannus- ja energiatehokas ratkaisu

Metsä Woodin myynti-insinööri Hannu Veikkolan mukaan Kerto-Q:n parhaat ominaisuudet saadaan hyödynnettyä erinomaisesti Termaterin kehittämässä elementtiratkaisussa.

”Kantava seinärakenne voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti, sillä elementit on mahdollista rakentaa 2,5 metriä korkeista ja jopa 20 metriä pitkistä levyistä.”

Äänekoskella käytettävä Kerto-levy valmistetaan Metsä Woodin tehtaalla Punkaharjulla. ”51-millinen levy koostuu seitsemästätoista kuusiviilusta. Noin viidennes viiluista on ristikkäin, mikä luo levylle todella hyvän poikittaisen lujuuden”, Veikkola sanoo.

Kerto-Q yhdessä Termaterin kehittämän polyuretaanieristyksen kanssa tekee mahdolliseksi sen, ettei seinärakenteisiin synny lainkaan kylmäsiltoja, joissa voisi syntyä lämpöhävikkiä. Majoitusrakennukset alittavatkin seinäelementtien osalta kirkkaasti vakituisille asunnoille asetetut energiatehokkuusvaatimukset.

”Yksi Kerto-Q:n vahvuuksista jäykkyyden ja lujuuden lisäksi on sen hyvä paloluokitus, minkä ansiosta sitä käytetään esimerkiksi puukerrostalojen rakentamisessa”, Veikkola sanoo.

Lisätietoja Palomäen kentän majoituskylästä: aanekoski.rentalstore.fi/.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle