Tieto työn jatkuvuudesta motivoi oppimaan

Metsä Fibren käynnissäpitäjä Markku Kosonen on yli neljänkymmenen työvuoden jälkeen uuden edessä. Vaikka työ sellutehtaalla on aina ollut jatkuvaa oppimista, edellyttää biotuotetehtaalle siirtyminen tavallista intensiivisempää kouluttautumista.

Käyvän tehtaan henkilöstölle suunnatut koulutukset käynnistyivät jo viime vuonna ja tahti kiihtyy talvella.

”Motivaatiota opiskeluun tuo se, että tässä saa olla mukana tekemässä uutta tietäen, että kaikille löytyy uudesta tehtaasta työpaikka”, 58-vuotias Kosonen sanoo.

Motivaatiota opiskeluun tuo se, että tässä saa olla mukana tekemässä uutta.

Hän oli jo 1980-luvun puolivälissä mukana rakentamassa ja käynnistämässä nykyistä sellutehdasta. Kososen vankalle kokemukselle on ollut käyttöä myös biotuotetehdasprojektissa. Syksyn aikana hän on monen muun kollegansa tavoin matkannut useampina viikkoina Tampereelle testaamaan laitetoimittajien ohjelmistoja.

”Tällä hetkellä olen mukana FAT-testeissä, joissa testaamme uuden tehtaan laitteita piiri piiriltä.”

Käynnissäpitäjä Markku Kosonen odottaa innolla hetkeä, jolloin biotuotetehdas konkreettisesti käynnistetään. Kosonen oli mukana jo 1980-luvun puolivälissä, kun nykyistä tehdasta rakennettiin. Kuvat: Metsä Group

”Sellunteko on selluntekoa”

Kosonen muistuttaa, että biotuotetehtaan rakentaminen on poikkeuksellisen nopeatempoinen projekti.

”Tämä vaatii henkilöstöltä venymistä. Jokaisen jaksamiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä ihmiset opiskelevat uutta eri lähtökohdista.”

Joka tapauksessa Kosonen on erittäin luottavainen sen suhteen, että biotuotetehdas käynnistyy suunnitellusti.

”Prosessilaitteet ovat muuttuneet vuosien varrella, mutta esimerkiksi ohjausjärjestelmät ovat jo tuttuja käyvästä tehtaasta. Sellunteko on selluntekoa, ja sen me täällä osaamme.”


Oppisopimuskoulutukseen pääsy lottovoitto

Sellunteon saloihin on oppisopimuskoulutuksella ollut viime keväästä saakka perehtymässä myös 27-vuotias Teemu Hakalax. Ennen uutta oppipolkuaan hän työskenteli kuorimossa määräaikaisena työntekijänä.

”Sellunteko on aina kiinnostanut minua. Uusi tehdas luo uskoa siihen, että hommalla on myös jatkuvuutta Äänekoskella. Pääsy oppisopimuskoulutukseen yli tuhannen hakijan joukosta tuntuikin kuin lottovoitolta.”

Uusi tehdas luo uskoa siihen, että hommalla on myös jatkuvuutta Äänekoskella.

Luonnossa vapaa-ajallaan viihtyvä Hakalax on vakuuttunut siitä, että biotalous on tulevaisuuden ala.

”Tämä ala kehittyy vauhdilla ja minusta on mukavaa, että työssä voi oppia koko ajan uusia asioita.”

Hakalax on muun henkilöstön tavoin mukana biotuotetehtaaseen liittyvissä koulutuksissa.

”Olen aika luottavainen sen suhteen, että kun hoitaa hommansa hyvin, niin biotuotetehtaasta löytyy minullekin työtä vuosiksi eteenpäin.”

Äänekoskelainen Teemu Hakalax opiskelee oppisopimuskoulutuksella käynnissäpitäjäksi. Lokakuun lopussa mies opetteli valvomossa soodakattilan ajoa. Opiskeluun kuuluu syksyn mittaan tutustumisjakso myös muihin Metsä Groupin sellutehtaisiin.

 

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle