Soodakattila on biotuotetehtaan sydän

Yksi Metsä Groupin Äänekosken uuden biotuotetehtaan näkyvimmistä rakennuksista on 82 metrin korkeuteen kohoava soodakattila. Valmetin toimittama kattila on paitsi näkyvä, myös elintärkeä osa biotuotetehtaan toimintaa.

”Soodakattilalla on kaksi tärkeää tehtävää. Ensiksi, sen avulla regeneroidaan sellun valmistuksessa käytettävät kemikaalit uudelleen hyödynnettävään muotoon. Toiseksi, kattila tuottaa lämpöä, joka hyödynnetään sähköntuotannossa”, taustoittaa soodakattilan ja haihduttamon projektipäällikkö Pekka Posti.

Kattilassa yhdistyvät kaikki korkean sähköntuotannon vaatimat ratkaisut uudella tavalla.

Biotuotetehtaan soodakattilassa käytettävät ratkaisut tähtäävät siihen, että tehdas tuottaa mahdollisimman paljon sähköä.

”Kattilassa yhdistyvät kaikki korkean sähköntuotannon vaatimat ratkaisut uudella tavalla.”

Soodakattila poikkeaa rakenteeltaan merkittävästi esimerkiksi puun tai öljynpolttoon tarkoitetuista kattiloista.

”Kyseessä on kemikaalikattila, joka asettaa materiaaleille tiukat vaatimukset. Rakentamisessa ja asentamisessa laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota”, Posti painottaa.

Soodakattilan ja haihduttamon projektipäällikkö Pekka Posti sanoo, että biotuotetehtaan soodakattilassa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kaikki korkean sähköntuotannon vaatimat ominaisuudet. Kuvat: Metsä Group

Kemikaalit talteen

Sellua valmistettaessa haketettu puu keitetään massaksi. Keittokemikaalina käytetään natriumhydroksidin ja natriumsulfidin seosta, eli valkolipeää.

”Keittämisen jälkeen massa pestään ja siitä valmistetaan sellua. Jäljelle jäävä liuos, eli mustalipeä, poltetaan soodakattilassa”, Posti kuvailee.

Ennen polttamista mustalipeästä haihdutetaan ylimääräinen vesi, jolloin sen kuiva-ainepitoisuus nousee 83 prosenttiin.

”Kattilassa mustalipeän sisältämät puun orgaaniset aineet palavat. Samalla lipeän sisältämä keittokemikaali sulaa kattilan pohjalla.”

Sulanut kemikaali valuu sularännejä pitkin pois kattilasta. Se sisältää natriumsulfidia, natriumkarbonaattia sekä reagoimatta jäänyttä natriumsulfaattia. Nimitys soodakattila tuleekin natriumkarbonaatista, jota kutsutaan soodaksi.

”Sula liuotetaan veteen ja siihen lisätään laihavalkolipeää, jolloin saadaan viherlipeää. Kaustistamolla viherlipeästä tehdään jälleen valkolipeää, joka palautuu sellunvalmistusprosessiin”, Posti kertoo.

Biotuotetehtaan soodakattilan teräsrunko kohoaa 82 metrin korkeuteen. Itse kattilan korkeus on yli 60 metriä. Kattila tulee roikkumaan rungon sisässä, sillä se laajenee kuumana kymmeniä senttimetrejä.

Energiatehokkuus uudelle tasolle

Soodakattilan polttoprosessissa syntyy suuri määrä lämpöä, joka otetaan tarkasti talteen.

”Lämpö siirretään ensin veteen, muodostunut vesihöyry tulistetaan, ja höyry syötetään turbiiniin, joka tuottaa sähköä”, kiteyttää Posti todellisuudessa varsin teknisen prosessin.

Tehokkaan soodakattilan ansiosta biotuotetehdas tulee tuottamaan sähköä uusiutuvasta raaka-aineesta 2,4 kertaa enemmän kuin se itse tarvitsee.

Kattila tuottaa höyryä 363 kiloa sekunnissa. Se toimii 110 barin paineessa ja 515 asteen lämpötilassa. Vuorokaudessa se pystyy polttamaan 7 200 kuiva-ainetonnia mustalipeää.

”Kuiva-ainekiloa kohden kattila tuottaa höyryä 4,35 kiloa. Luku on aivan huippuluokkaa myös maailmanlaajuisesti.”

Tehokkaan soodakattilan ansiosta biotuotetehdas tulee tuottamaan sähköä uusiutuvasta raaka-aineesta 2,4 kertaa enemmän kuin se itse tarvitsee.

”Lisäksi prosessin päästöt ympäristöön ovat todella pienet.”

Kesäkuussa 2016 turbiinirakennuksessa tehtiin valuja. Turbiinin suurimmat osat painavat 270 tonnia, joten perustusten on oltava todella vahvat.

Lue lisää: Huippuunsa hiottua tehokkuutta

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle