Onnistunut projekti kaikilla mittareilla

Elokuun 15. päivä vuonna 2017, kello 06.00. Tämä hetki on ollut merkittynä paksuin kirjaimin Äänekosken biotuotetehdasprojektin johtaja Timo Merikallion kalenterissa projektin alkumetreiltä saakka.

”Päätimme jo vuonna 2013 projektia suunnitelleen ydinryhmän kanssa, että tämä on ajankohta, jolloin biotuotetehtaan ensimmäiset hakelastut lähtevät keittimelle. Seitsemän minuutin varaslähtö tuli otettua.”

”Toki on muistettava, että startti on vain jäävuoren huippu, josta työ edelleen jatkuu monella sektorilla”, Merikallio muistuttaa.

Kysymykseen siitä, miten on mahdollista luotsata Suomen metsäteollisuuden historian ylivoimaisesti
suurin, 1,2 miljardin euron investointi noin tarkasti maaliin, antaa Merikallio pilke silmäkulmassa insinöörimäisen vastauksen.

Startti on vain jäävuoren huippu, josta työ edelleen jatkuu monella sektorilla. 

”Sellaista vaihtoehtoa, että tehtaan käynnistyminen viivästyisi, ei ollut missään vaiheessa pöydällä. Henki työmaalla on ollut hyvä, eikä kertaakaan syntynyt tunnetta, että ’me ollaan hävitty tää peli’”, mies luonnehtii jääkiekkotermein.

Biotuotetehdasprojektin johtaja Timo Merikallio sanoo olevansa erittäin ylpeä noin sadasta huippuammattilaisesta koostuvasta tiimistään, joka oli keskeisin avaintekijä projektin onnistumisessa. Merikallion ”playoff-parta” sai kyytiä tehtaan onnistuneen startin jälkeen. Kuvat: Metsä Group


Turvallinen työmaa

Merikallio nimeää neljä elementtiä, joilla projektin onnistumista mitataan. ”Turvallisuus, budjetti, aikataulu ja tehtaan onnistunut käynnistäminen.”

Tärkein tavoite eli työturvallisuus saavutettiin varsin hyvin.

”Tavoitteemme oli, että työmaalla ei tapahdu ainuttakaan pysyvään työkyvyn menettämiseen johtavaa tapaturmaa, ja tässä myös onnistuimme.”

Pienempiä työstä poissaoloon johtaneita tapaturmia biotuotetehdastyömaalla on sattunut 113 kappaletta.

”Jokainen tapaturma on aina liikaa, mutta suhteutettuna työmaalla tehtyihin kahdeksaan miljoonaan työtuntiin tapaturmataajuus on kohtuullinen. Urakoitsijoilta olemme saaneet palautetta tiukasta turvallisuuskulttuuristamme, minkä olen ottanut vastaan kohteliaisuutena.”


Budjetti piti

Biotuotetehdasprojekti pysyi paitsi aikataulussaan myös budjetissaan. Investoinnin ajoitus auttoi merkittävästi
budjetin suunnittelussa.

”Hankintoja tehdessämme rakennusmarkkina ei ollut vielä niin kuuma kuin se on tällä hetkellä. Alan toimijoilla oli
vapaata kapasiteettia ja kilpailutukset onnistuivat hyvin. Myös sääolosuhteet ovat olleet puolellamme, sillä pakkasten takia
työmaa oli vain kymmenen päivää suljettuna”, Merikallio sanoo.

Rakennusvaihe sujui rivakasti tilaajavetoisena osaurakointina.

”Teimme noin sata urakointisopimusta, mikä lisäsi projektiorganisaatiomme työtä, mutta pienensi rakentamiseen liittyviä
riskejä huomattavasti.”

Asentamisvaiheessa aikatauluhaasteita tuli eteen rakentamisvaihetta enemmän. Keskellä täysillä käyvää tehdasintegraattia ei täysin voitu välttyä yllätyksiltään.

”Joitain työvaiheita jouduttiin tekemään päällekkäin, mutta onnistuimme suunnittelemaan työt osastoittain siten, ettei testaus- ja koekäyttövaihe viivästynyt merkittävästi.”


Huipputiimi ja johdon vankka tuki

”Keskeisimpiä tekijöitä onnistumisen kannalta on ollut se, että pystyimme kokoamaan mukaan todella osaavan ja motivoituneen huipputiimin. Noin kolmannes porukasta on Metsä Fibren omaa väkeä ja loput maailmalta rekrytoituja oman alansa erikoisosaajia. Myös avoin ja toimiva sisäinen viestintä on yksi onnistumisen avaimista”, Merikallio tiivistää.

Projektijohtajan työtä on helpottanut Metsä Fibren ja Metsä Groupin johdon vankka tuki.

”Olemme vaihtaneet Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälän kanssa ajatuksia hyvin tiiviisti, minkä olen kokenut isoksi voimavaraksi. Myös pääjohtaja Kari Jordan on ollut henkilökohtaisesti erittäin kiinnostunut projektista. Johdon tuki ja aktiivinen rooli ovat mahdollistaneet sen, että isotkin päätökset on voitu tehdä tarvittaessa saman päivän aikana.”

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle