Metsä Groupin biotuotetehtaan rakentaminen puolivälissä

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennus- ja asennustöissä Äänekoskella työskentelee tällä hetkellä noin 1 400 ihmistä. Suuri työntekijämäärä näyttäytyy työmaalla oikeastaan vain parkkipaikoilla, jotka täyttyvät päivä päivältä enemmän. Projektin asennuspäällikkö Timo-Pekka Aaltoselta löytyy ilmiölle luonnollinen selitys.

”Valtaosa rakennusten seinistä on saatu kiinni ja isot komponentit nostettua paikoilleen, joten työntekijät ovat hajaantuneet sisätiloihin asennustöihin.”

Samalla uusi tehdasalue on alkanut hahmottua yhä konkreettisemmin. Valtavien rakennusten lisäksi huomio kiinnittyy alueiden yleiseen siisteyteen kaiken urakoinnin keskellä.

”Siisteydestä ja järjestyksestä pidetään erityistä huolta turvallisuuden, tilankäytön ja töiden sujuvuuden vuoksi. Työntekijämäärän kasvaessa turvallisuuteen satsataan edelleen ykkösasiana”, painottaa Aaltonen.

Siisteydestä ja järjestyksestä pidetään erityistä huolta.

Haasteita tuo se, että töitä tehdään rajallisella alueella rautatien, virran ja kahden toimivan tehtaan välissä.

”Aliurakoitsijat mukaan lukien alueella toimii jo noin 80–90 urakoitsijaa, jotka kaikki tarvitsevat tilaa toiminnalleen. Onneksi osa työvaiheista voidaan tehdä läheisillä esikasausalueilla.”

Metsä Groupin biotuotetehdasprojektin asennuspäällikkö Timo-Pekka Aaltonen (vas.) ja työmaapäällikkö Teppo Virtala pohtivat alueiden käyttöä ja kuljetusten aikataulutusta lähes päivittäin, jotta rakentajien ja asentajien urakat etenevät sovitun aikataulun mukaisesti. Kuvat: Metsä Group

Projekti etenee suunnitellusti

Kokonaisuudessaan biotuotetehtaasta on valmiina puolet. Vuonna 2015 pääpaino oli rakentamisessa ja vuoden 2016 alussa alkoivat asennustyöt, joista puolestaan on valmiina 15 prosenttia. Vuoden edetessä kohti loppuaan töiden painopiste siirtyy rakentamisesta asentamiseen.

”Rakentamisesta on nyt valmiina noin 60 prosenttia. Suurimmat valutyöt ja valtaosa elementtiasennuksista on jo tehty”, kertoo työmaapäällikkö Teppo Virtala.

Suurimmat valutyöt ja valtaosa elementtiasennuksista on jo tehty.

Rakentaminen on edistynyt projektin mittasuhteet huomioiden hyvin.

”Muutamia pieniä viiveitä on ollut, mutta ne kaikki on saatu kurottua kiinni. Laiteasentajat ovat aina päässeet töihin ajallaan.”

Betonitöitä on edessä vielä muun muassa puunkäsittelyssä, kuivaamossa, paalaamossa sekä jätevedenpuhdistamolla. Rikkihappokonvertterin perustusten paalutus on käynnissä, ja mitta-aseman rakentaminen on käynnistynyt maanrakennustöillä.

Erityisen haastavia rakennuskohteita ovat Virtalan mukaan Teräväniemen jätevedenpuhdistamon altaat sekä tehdasalueen hakekasojen ringit.

”Hakekasojen ulkoringit ovat halkaisijaltaan 100 metriä ja keskelle tuleva stakkeri kohoaa noin 28 metrin korkeuteen. Päälle asennetaan vielä hakkeensyöttölaitteet.”

Biotuotetehtaan hankinnat on lähestulkoon tehty, samoin tehtaaseen liittyvä suunnittelutyö.

Timo-Pekka Aaltonen kertoo, että työmaalla asennetaan parhaillaan muun muassa putkisiltoja. Syksyllä putkistojen asennus pääsee täyteen vauhtiin. 3D-kuva luo käsityksen siitä, millainen putkiviidakko muun muassa turbiinin ja massatehtaan alakertoihin on mahdutettava.

Saumatonta yhteistyötä

Rakentamisen edistyessä on töiden painopiste siirtynyt asentamiseen.

”Asennustöitä tehdään muun muassa kaustistamossa, kuorimossa ja haihduttamossa. Massatehtaalla asennetaan laitteiden lisäksi putkistoja ja kaapelihyllyjä. Soodakattilalla puolestaan teräsrakennetta ja itse kattilaa laitteineen sekä sähkösuodattimia”, Aaltonen listaa.

Virtala ja Aaltonen korostavat saumattoman ja läpinäkyvän yhteistyön merkitystä asentajien ja rakentajien välillä. Yhteiset askelmerkit ovat osuneet projektissa hyvin kohdilleen.

”Esimerkiksi yhden viikon aikana työmaalle tulee 30 massiivista kuljetusta esikasausalueilta. Aikataulut on suunniteltava minuutilleen, jotta kuljetukset onnistuvat kymmenien nostureiden ja muun liikenteen seassa”, Aaltonen sanoo.

Kun rakennusten julkisivujen elementit alkavat olla paikoillaan, vaikuttaa työmaa 1 400 työntekijästä huolimatta rauhalliselle, sillä töitä tehdään pääasiassa lukuisten rakennusten sisällä.

Tahti kiihtyy syksyä kohti

Heinäkuussakaan työmaalla ei lomailla, vaan työtahti kiihtyy syksyä kohden. Silloin edessä ovat projektin kiireisimmät viikot.

”Käynnissä on samanaikaisesti 7–8 työvaihetta. Esimerkiksi putkistojen rakentaminen tulee olemaan todella haastava urakka, jossa mitataan yhteistyön sujuvuutta. Luotan vahvasti siihen, että kokeneiden ammattilaisten voimin urakat onnistuvat mallikkaasti”, Aaltonen vakuuttaa.

Biotuotetehtaan massiivisen soodakattilan rungon kuudennen divisioonan teräsrakenteiden pystytys on käynnissä. Samanaikaisesti nykyinen tehdas käyttää haketta täydellä teholla. Kuva: Metsä Group

Biotuotetehdastyömaa lukuina

  • Kokonaisuudessaan tehtaasta on valmiina puolet.
  • Heinäkuussa työmaavahvuus on noin 1 400 henkilöä.
  • Aliurakoitsijat mukaan lukien asennustöissä on noin 90 urakoitsijaa ja rakennustöissä kaiken kaikkiaan noin 360 urakoitsijaa.
  • Rakentamisesta valmiina on 60 prosenttia ja asennustöistä 15 prosenttia.
  • Esikasausalueilta tulee työmaalle viikoittain noin 30 kuljetusta.
  • Painavin nosto on 170 tonnia. Sitä varten tarvitaan 1 250 tonninen telaketjunosturi.
  • Turbiinin raskaimmat osat ovat 270 tonnia, ja ne haalataan paikoilleen tunkkausmenetelmällä.

Katso tuore ilmakuvavideo työmaalta ja suoraa live-kuvaa välittävät neljä web-kameraamme.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle