Kysymyksiä ja vastauksia biotuotetehtaan hajuista

Metsä Groupin biotuotetehdas käynnistettiin 15.8.2017 Äänekoskella ja tehtaan käynnistäminen etenee suunnitellusti. Uuden tehtaan käynnistäminen on pitkäkestoinen prosessi, jonka aikana haetaan osastojen välistä tasapainoa. Tämän vuoksi biotuotetehtaan lähialueilla on esiintynyt ajoittaisia hajuhaittoja. Tähän artikkeliin on koottu yleisimpiä kysymyksiä tehtaan hajuihin liittyen.

Mistä tehtaan hajut syntyvät?
Haisevat yhdisteet syntyvät sellun keittoprosessin aikana. Kun keittoliemen rikki reagoi puussa olevien yhdisteiden kanssa, syntyy hajukaasuja.

Miten biotuotetehtaan hajukaasut käsitellään?
Biotuotetehtaan hajukaasujen keräilyjärjestelmät ottavat hajukaasut talteen, jonka jälkeen ne poltetaan hajukaasukattilassa. Uudella tehtaalla on rikkihappolaitos, jossa tehtaan hajukaasuista valmistetaan rikkihappoa tehtaan omaan käyttöön.

Mistä uuden tehtaan hajuhaitat ovat johtuneet?
Uuden tehtaan käynnistämisen aikana haetaan osastojen välistä tasapainoa ja parannetaan tehdasprosessin käyntivarmuutta. Tämän vuoksi tehdasalueella voi esiintyä ajoittaisia hajuhaittoja.

Yhdeksi hajulähteeksi on paikannettu 29.11.2017 laiterikko, jota korjataan parhaillaan. Selvitämme myös laajemmin hajukaasujen keräilyjärjestelmien prosessin toimivuutta ja teemme selvitysten perusteella tarvittavia toimenpiteitä. Pahoittelemme hajuhaittaa.

Ovatko hajuyhdisteet vaarallisia?
Kyseiset hajuyhdisteet eivät ole näissä pitoisuuksissa terveydelle vaarallisia. Ihmisen hajuaisti on niin herkkä mittari, että se aistii vähäisetkin hajukaasut ulkoilmasta.

Tehtaalla kartoitettu ja arvioitu mahdollisia riskejä sekä niihin varautumista ja laadittu toimintaohjeet poikkeustilanteita varten. Tiedotamme mahdollisista poikkeustilanteista yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Tuleeko hajupäivien määrä tulevaisuudessa vähenemään?
Tuotantovauhdin tasaannuttua ja tehtaan osastojen ollessa tasapainossa nämä hajuhaitat tulevat pääosin poistumaan. Mahdolliset hajut liittyvät prosessihäiriöihin ja esimerkiksi tehtaan alas- ja ylösajotilanteisiin. Biotuotetehdas saavuttaa täyden 1,3 miljoonan sellutonnin tuotantokapasiteetin noin vuoden päästä käynnistämisestä.

Kehen voi olla yhteydessä poikkeuksellisista hajuhaitoista tai muista ympäristöhavainnoista?
Ympäristöhavaintoihin ja yleisöpalautteisiin liittyen voi olla yhteydessä tehtaan ympäristöpäällikkö Sari Tupitsaan (puh. 050 598 9067) tai tiedottaja Riikka Liikaseen (puh. 050 521 1371).

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle