Komissioinnista keskusteltiin kasvotusten

Reilu kahdeksankymmentä Metsä Groupin biotuotetehdasprojektista kiinnostunutta ihmistä kokoontui keskiviikko-iltana 15.2. Äänekosken valtuustosaliin keskustelun ja kahvittelun merkeissä.

”Viestimme aktiivisesti eri kanavissa, mutta koen erittäin tärkeänä sen, että ihmisillä on mahdollisuus tavata meitä välillä myös kasvotusten”, totesi biotuotetehdasprojektin projektijohtaja Timo Merikallio alkukahvien lomassa.

Merikallion mukaan kiivastempoinen projekti etenee edelleen hienosti aikataulussaan.

”Tehtaasta on kokonaisuudessaan valmiina jo yli 87 prosenttia. Helmikuussa on aloitettu tehtaan koekäyttövaihe, mutta asennuksetkin jatkuvat edelleen”, projektijohtaja tiivisti avauspuheenvuorossaan.

Biotuotetehdasprojektin keskiviikkona 15.2. järjestämä yleisötilaisuus keräsi Äänekosken kaupungintalon valtuustosaliin noin kahdeksankymmentä osallistujaa. Kuvat: Metsä Group

 

Komissiointi käyntiin osastoittain

Seikkaperäisemmin tehtaan testaus- ja koekäyttö- eli komissiointivaiheesta kertoi biotuotetehdasprojektin tekninen johtaja Pertti Lehmonen.

”Komissioinnin edellytykset ovat kunnossa, eli meillä on käytössä sähköä, vettä ja paineilmaa. Myös DCS-ohjausjärjestelmä on asennettu ja käytettävissä.”

Biotuotetehtaan komissiointi etenee osastoittain, ja kaikki on testattuna valmiina tehtaan käynnistyessä tämän vuoden kolmannella kvartaalilla.

”Ensimmäisenä käyttöön otetaan raakavesipumppaamo maaliskuussa. Jätevedenpuhdistamo on puolestaan vuorossa toukokuussa”, Lehmonen valaisi aikatauluja.

Marika Mäki-Fränti saapui yleisötilaisuuteen yhdessä avopuoliso Matias Muurikaisen kanssa Jyväskylästä. ”Olemme Ääneseudulta lähtöisin, joten tulimme avoimin mielin kuuntelemaan mitä alueella tapahtuu. Matias opiskelee agrologiksi, joten tehtaan ympärille rakentuvat mahdollisuudet kiinnostavat ammatillisestikin”, pariskunta kertoi.

 

Puhdistamo käyntiin vanhan tehtaan jätevesillä

Projektipäällikkö Johanna Harjula kertoi, että jätevedenpuhdistamon osalta työt ovat edistyneet suunnitelmien mukaisesti.

”Uusi puhdistamo otetaan käyttöön arviolta viikolla 20, jolloin sinne ohjataan aluksi 50 prosenttia käyvän tehtaan jätevesistä. Jatkuvan näytteenoton avulla varmistetaan, että puhdistus toimii aina ympäristölupaehtojen mukaisesti”, Harjula selvensi.

Yleisötilaisuudessa ihmiset kyselivät lisätietoja muun muassa jätevedenpuhdistamoon liittyvistä asioista.

Tehtaan vesistövaikutukset kiinnostivatkin yleisöä erityisesti. Saraaveden rannalla asuva Mikko Kupari odotti tilaisuudesta varmuutta siitä, että vesistöasiat on huomioitu kuten julkisuudessa on luvattu.

”Toivottavasti mitään yllätyksiä ei tule vastaan, vaan mieluummin parannetaan vesiensuojelun tasoa nykyisestä. Siihen olen tyytyväinen, että projekti on kertonut ympäristövaikutuksista hyvinkin avoimesti”, Kupari sanoi ennen tilaisuutta.

Kuusaassa Saraaveden rannalla asuvaa Mikko Kuparia kiinnostivat etenkin tehtaan vaikutukset alapuolisiin vesistöihin. ”Myös raskaan liikenteen lisääntyminen muuallakin kuin nelostiellä on asia, johon pitää kiinnittää huomiota.”

 

Biokaasua tankkaamaan

Mukana tilaisuudessa oli myös biokaasulaitoksen biotuotetehtaan viereen rakentava EcoEnergy SF Oy. Arviolta 12–16 henkilöä työllistävä laitos käsittelee biotuotetehtaan jätevesilietteet ja tuottaa niistä biokaasua sekä kiinteää polttoainetta ja lannoitteita.

”Maailma muuttuu vihreämmäksi. Metsäteollisuuden yhteydessä laitoksemme on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Materiaalit pystytään hyödyntämään lähes 100 prosenttisesti”, kuvaili EcoEnergy SF:n toimitusjohtaja Tero Mäki.

Yleisökysymykseen siitä, milloin Äänekoskella voi tankata oman biokaasuauton, oli Mäellä vastaus valmiina.

”Ensi kesänä, kun kaikki etenee suunnitellusti.”

”Keskenään oravannahkoja vaihtelemalla täällä ei pärjätä. On elinehto tälle seudulle, että uusia tehtaita ja niiden ansiosta työtä riittää”, totesi yleisötilaisuuteen osallistunut pitkän uran raudoittajana tehnyt Juhani Möller.

 

Motivoinut henkilöstö

Metsä Fibren käyvän tehtaan henkilökunnan kevätohjelmaan lukeutuu intensiivistä opiskelua.

”Jo toissa vuonna alkaneet koulutukset jatkuvat nyt teoriajaksoilla. Perehtyminen uusiin laitteisiin puolestaan tapahtuu osana koekäyttövaihetta”, kertoi biotuotetehtaan johtaja Camilla Wikström.

Motivoitunut ja osaava henkilöstö on avainasemassa, kun biotuotetehdas käynnistetään ja ajetaan täyteen vauhtiin.

”Motivaatiota ylläpitää se, että meillä on matala organisaatio. Jokaisella työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä”, Wikström vakuutti.

 

Timo Strickling vakuutti olevansa erittäin tyytyväinen yleisötilaisuuden antiin.

 

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle