Käynnistyskuviot kiinnostivat kansalaisia

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdasprojektin johtaja Timo Merikalliolla oli ilo kertoa keskiviikkoiltana 21.6.2017 kaupungintalon avoimeen yleisötilaisuuteen saapuneelle väelle odotettu uutinen tehtaan käynnistämisestä.

”Projekti on edennyt aikataulussa ja budjetissa. Elokuun puolivälissä voimme aloittaa suunnitellusti tehtaan käynnistämisen. Uuden tehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2017 syyskuun alussa”, Merikallio vakuutti.

Juuri nyt toiminnan painopiste työmaalla on testauksissa ja koekäytössä. Projektin kokonaisedistymä on jo yli 96 prosenttia.

Elokuun puolivälissä voimme aloittaa suunnitellusti tehtaan käynnistämisen.

”Tällä hetkellä työmaavahvuus on keskimäärin alle 2 000 henkilöä vuorokaudessa. Kaikkiaan alueella on työskennellyt projektin aikana lähes 12 000 ihmistä 50 eri maasta. Suomalaisten osuus koko projektin työvoimasta on ollut 64 prosenttia”, kertoi Merikallio yli seitsemällekymmenelle kuulijalle.

Äänekoskelaisia Jani Halosta sekä Saija Hytöstä biotuotetehdas kiinnostaa paitsi kaupunkilaisina, myös työn puolesta. ”Yleisötilaisuuden esitykset oli väännetty sopivasti rautalangasta tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Projekti on näkynyt monipuolisen vireytenä kaupunkikuvassa”, he totesivat. Kuvat: Metsä Group

Käynnistys osastoittain

Biotuotetehtaan osastoista on jo käynnistetty raakavesipumppaamo, vesilaitos sekä jätevedenpuhdistamo. Uuden kuivauskoneen tuotannollinen koekäyttö on alkanut nykyisen sellutehtaan massoilla ja uusi kone on tuotannollisessa käytössä heinäkuun alkupuolella.

Nyt tehtävät toimenpiteet tähtäävät uuden tehtaan mahdollisimman hyvään starttikäyrään.

”Meneillään on myös soodakattilan peittaus ja soodakattilalla sekä rikkihappokonvertterilla on tehty jo ensitulet. Lisäksi automatisoitua sellun jakelukeskusta testataan nykyisen tehtaan sellupaaleilla”, listasi projektin tekninen johtaja Pertti Lehmonen.

Kuten testaus- ja koekäyttövaihe, myös tehtaan käynnistäminen etenee osastoittain.

”Nyt tehtävät toimenpiteet tähtäävät uuden tehtaan mahdollisimman hyvään starttikäyrään”, Lehmonen painotti.

Äänekoskelaiset Teuvo Minkkinen (vas.) ja Erkki Kolehmainen antoivat kiitosta biotuotetehdasprojektin avoimelle tiedottamiselle. ”Neljästä web-kamerasta on helppo katsella työmaan tapahtumia ja twiittejäkin tulee seurattua aktiivisesti”, kertoi Kolehmainen, joka on ollut itse aikoinaan ajamassa ylös nykyistä käyvää tehdasta.

Jätevedenpuhdistamo hienosti käyntiin

Biotuotetehdasprojektin talteenottolinjan projektipäällikkö Jukka Kiurun mukaan uudelle jätevedenpuhdistamolle on ohjattu nykyisen tehtaan jätevesiä toukokuun loppupuolelta alkaen.

”On iso etu, että puhdistamo on voitu käynnistää nykyisen tehtaan vesillä, jolloin aktiivilietelaitoksen bakteerikanta on ollut helpompaa kasvattaa toimivaksi. Laboratoriotutkimusten mukaan puhdistustulokset ovat jo nyt varsin hyviä.”

Pirjo Kunnari (vas.) tuli hakemaan yleisötilaisuudesta päivitystä biotuotetehtaan rakentamisen edistymiseen. ”Tuttavat ja sukulaiset ympäri Suomen kysyvät, että milloin tehdas valmistuu ja kuinka se näkyy Äänekoskella. Projekti on tuonut nostetta ja positiivista näkyvyyttä koko alueelle”, Kunnari arvioi yhdessä Tarja Maukosen kanssa.

Testauksista tilapäistä melua

Biotuotetehtaan talteenottolinjan käynnistysvalmistukset tulevat näkymään ja kuulumaan myös tehtaan lähiympäristössä. Esimerkiksi 1.7. alkavat höyrylinjojen puhallukset aiheuttavat suihkumoottorin ääntä muistuttavan ja noin puoli tuntia kestävän äänen aamuisin ja iltaisin. Puhalluksien aloituksesta tiedotetaan tarkemmin erikseen.

”Höyrylinjat on erittäin tärkeää saada puhtaiksi, jotta turbiiniin ei pääse epäpuhtauksia. Puhalluksia tehdään tarvittava määrä”, taustoitti Kiuru.

Keskeinen työvaihe on myös soodakattilan varoventtiilien sekä pikatyhjennyksen testaus. Näin varmistetaan, että kattila toimii turvallisesti mahdollisissa häiriötilanteissa.

”Pikatyhjennys aiheuttaa kuuluvaa melua, mutta kyseessä on kertaluonteinen toimenpide. Testauksista syntyy myös selvästi havaittavia vesihöyrypilviä, joista ei ole syytä olla huolissaan.”

Biotuotetehtaan yleisötilaisuuteen Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa osallistui keskiviikkona 21.6. yli 70 henkilöä. Timo Kalliola käytti yleisötilaisuuden hyväkseen ja esitti runsaasti kysymyksiä muun muassa biotuotetehtaan polttoainetaseesta.

Lokakuussa avoimet ovet

Biotuotetehtaan johtaja Camilla Wikström kertoi yleisölle uuden tehtaan huippuunsa hiotusta logistiikkaketjusta.

”Samalla haluan kiittää teitä kaikkia aktiivisesta osallistumisesta näihin kolmeen Äänekoskella järjestämäämme avoimeen yleisötilaisuuteen. Minulla on myös ilo toivottaa teidät jo nyt lämpimästi tervetulleeksi tehtaalla lokakuussa järjestettävään avointen ovien päivään, jonka tarkemmasta ajankohdasta kerromme lähempänä”, Wikström päätti.

Teuvo Minkkinen antoi yleisötilaisuudesta positiivista palautetta. ”Sanoisin, että uusi tehdas on Äänekoskelle lottovoitto”, itsekin tehdasalueella työskennellyt mies luonnehti.

 

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle