Huippuunsa hiottua tehokkuutta

Metsä Groupin biotuotetehdasprojektissa soodakattilan ja haihduttamon projektipäällikkönä työskentelevä Pekka Posti on silmin nähden innostunut kertoessaan biotuotetehtaan soodakattilan ominaisuuksista.

”Valmetin toimittama kattila tulee tuottamaan höyryä 363 kiloa sekunnissa. Se toimii peräti 110 barin paineessa ja 515 asteen lämpötilassa”, Posti taustoittaa.

Vuorokaudessa kattilassa voidaan polttaa 7 200 kuiva-ainetonnia mustalipeää.

”Kuiva-ainekiloa kohden kattila tuottaa höyryä 4,35 kiloa. Luku on aivan huippuluokkaa maailmanlaajuisestikin”, Posti kertoo.

Uudenlainen high power -kattila on keskeinen osa biotuotetehtaan konseptia.

Uudenlainen high power -kattila on keskeinen osa biotuotetehtaan konseptia. Kaikki soodakattilassa käytettävät ratkaisut tähtäävät siihen, että kattilan avulla voidaan tuottaa mahdollisimman paljon biosähköä.

”Olemme laittaneet paljon pelimerkkejä siihen, että voimme maksimoida tehtaan sähköntuotannon. Biotuotetehdas tuleekin tuottamaan sähköä 2,4 kertaisesti yli oman tarpeensa.”

Massiivinen rakennus

Soodakattila on kohonnut yhdeksi biotuotetehtaan keskeisimmistä maamerkeistä. Suomalainen Ruukki toimittaa kattilan 82 metriä korkean rungon, jota voi suuruusluokaltaan verrata Tampereen Torni-hotelliin.

Itse kattilan korkeus on 60,5 metriä, ja se on pohjapinta-alaltaan 323 neliömetriä. Lämpöpintaa kattilassa on 52 501 neliömetriä.

Biotuotetehtaan soodakattila on kokoluokaltaan verrattavissa Tampereen Torni-hotelliin. Kuvat: Metsä Group

Tehokkuus monen tekijän summa

Biotuotetehtaan soodakattilan useat innovatiiviset ratkaisut yhdessä mustalipeän korkean kuiva-ainepitoisuuden kanssa nostavat kattilan energiatehokkuuden huipputasolle.

”Korkea palamisilman lämpötila, optimoitu syöttöveden esilämmitys sekä lämmön talteenotto liuotinsäiliön höngästä parantavat tehokkuutta merkittävästi. Lisäksi nuohoushöyry saadaan turbiinin väliotosta”, Posti listaa.

Myös savukaasuista otetaan lämpöä talteen lämmönvaihtimilla.

Kokonaisuudessaan kattilan päästötasot tulevat olemaan todella matalat.

”Savukaasut jäähdytetään 214 asteesta 130 asteeseen ja lämpö otetaan talteen kattilan syöttöveteen.”

Savukaasut puolestaan otetaan tarkasti talteen neljän viisikenttäisen sähkösuotimen avulla. Soodakattilassa poltetaan myös tehtaan tuottamat laimeat hajukaasut.

”Kokonaisuudessaan kattilan päästötasot tulevat olemaan todella matalat.”

Lisäksi haihduttamoon rakennetaan Andritzin toimittama tuhkan uudelleenkiteytysjärjestelmä, jonka avulla tuhkasta poistetaan haitallista klooria ja kaliumia. Samalla natrium ja sulfaatti otetaan talteen.

”ARC:ksi kutsuttu järjestelmä tuo säästöä kemikaalikustannuksiin ja suojaa soodakattilan tulistimia”, Posti perustelee.

Biotuotetehtaan soodakattilassa on kiinnitetty erityistä huomiota käyttäjän työolosuhteiden parantamiseen.

Sularännirobotti lisää käyttäjäystävällisyyttä

Biotuotetehtaan soodakattilassa on kiinnitetty erityistä huomiota käyttäjän työolosuhteiden parantamiseen. Sularännirobotin ansiosta perinteisesti hikinen työvaihe siirtyy konevoimien hoidettavaksi.

”Työturvallisuutta edistävät myös automaattiset ilmasuuttimien puhdistimet sekä ulosvedettävät lipeäruiskuasemat”, Posti kertoo.

Soodakattilan vesipainekoe tehtiin maaliskuussa 2017, jolloin painerunko oli valmis.

Lue lisää: Soodakattila on biotuotetehtaan sydän

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle