Biotuotetehtaan vesistövaikutukset herättivät asiantuntevaa keskustelua

Metsä Groupin biotuotetehtaan yleisötilaisuudessa vesistövaikutuksista käytiin aktiivista ja mielenkiintoista keskustelua keskiviikkona 16.9. Äänekosken kaupungintalolla. Kaksituntiseen tilaisuuteen paikalle saapunut yleisö, noin 70 henkilöä esitti asiantuntevia kysymyksiä erityisesti natriumista, kalastovaikutuksista ja vesistön lämpenemisestä.

Tilaisuudessa asiantuntija-alustukset pitäneet Metsä Fibren projektijohtaja Timo Merikallio ja projektipäällikkö Johanna Harjula sekä viranomaisen näkökulmaa edustanut Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristöyksikön päällikkö Hannele Yli-Kauppila saivat vastata useampiin kysymyksiin.

Halusimme järjestää biotuotetehtaan vesistövaikutuksista avoimen yleisötilaisuuden, jotta voimme tarjota kasvotusten ajankohtaista tietoa aiheesta sekä koota asiantuntijat ja asiasta kiinnostuneet keskustelemaan saman pöydän ääreen.

Täältä löydät tilaisuudessa esitetyt asiantuntija-alustusten esitykset. Toivomme teidän edelleen lähettävän kysymyksiä, se onnistuu esimerkiksi Kysymyksiä ja vastauksia -sivun kautta.

Yleisötilaisuuteen kuuluneessa keskustelupaneelissa käytiin keskustelua vesistövaikutuksista muun muassa biotuotetehtaan alapuolisessa vesistössä, kuten Laukaan Kuusaassa. Paneeliin osallistunut Kuusan Kyläseura ry:n varapuheenjohtaja Mikko Kupari totesi, että alueella on ollut huolia vesistön tilasta, mutta selvitysten myötä huolet ovat väistyneet.

”Erityisesti kalatalouden näkökulmasta tilanne on huolettanut. Selvitysten myötä uskomme, että vesistön tila ei huonone.”

Keskustelupaneelia moderoi Metsä Groupin kestävän kehityksen ja edunvalvonnan johtaja Riikka Joukio.

Biotuotetehtaan vesistövaikutukset -yleisötilaisuudessa keskustelupaneelissa olivat edustettuina eri näkökulmat. Vasemmalta toiminnanjohtaja Timo Meronen Keski-Suomen Kalatalouskeskus ry:stä, varapuheenjohtaja Mikko Kupari Kuusan Kipinä kyläseura ry:stä, Järvi-Suomen kalatalouspäällikkö Matti Sipponen, Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Kari Lehtinen, ympäristöpäällikkö Pirkko Sihvonen Äänekosken kaupungin ympäristötoimesta ja ympäristösihteeri Pälvi Pöyhönen Laukaan kunnan ympäristötoimesta.

Panelistien vallitseva näkemys oli, että vesistön jatkuva valvonta on avainasemassa ja takaa sen, että mahdollisiin poikkeustilanteisiin pystyttäisiin puuttumaan heti. Keskustelupaneeliin osallistunut Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Kari Lehtinen totesi, että yhteistyö ja vuorovaikutus ovat myös avainasemassa.

”Yhteistyö tehtaan kanssa on toiminut moitteettomasti, näin varmasti myös tulevaisuudessa.”, Lehtinen summasi paneelin lopussa.

Vesistövaikutuksia käsittelevässä tilaisuudessa pysyttiin tarkasti aiheessa ja tarpeen mukaan jatkossa voimme järjestää muistakin ympäristöaiheista yleisötilaisuuksia. Saimme hyvää palautetta ja tunnustusta yleisötilaisuudesta ja avoimesta viestinnästä niin vesistövaikutusten kuin muidenkin biotuotetehtaaseen liittyvien asioiden tiimoilta.

Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle