Biotuotetehtaan rakentamisessa korkea kotimaisuusaste

Talven selän taittuessa Metsä Groupin biotuotetehdastyömaalla Äänekoskella rakennus- ja maanrakennustyöt ovat vaihtumassa asennustöihin. Kaivu- ja valutöitä tehdään edelleen, mutta käynnissä ovat myös mekaaniset laiteasennukset.
- Tammikuun alussa aloitettiin keittimen sekä isojen massatornien asennukset, kertoo biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikallio Metsä Fibreltä.

Merikallion mukaan biotuotetehtaan rakennustyöt ovat edenneet kokonaisuudessaan erittäin hyvin suunnitelmien mukaan.
- Marras-joulukuun leudot ja lumettomat kelit olivat rakentamisen kannalta suotuisia. Tammikuun pakkasillakin työt ovat edistyneet, mutta esimerkiksi valuja ja raskaita nostoja ei kaikkein kylmimmillä keleillä voitu tehdä. Yleisenä pakkasrajana työmaalla on -20 astetta.

Tammikuun pakkasillakin biotuotetehtaan työt edistyivät, vaikka leuto ja lumeton talvi on rakentamisen kannalta suotuisin. Kuva: Metsä Group

Kilpailukykyisesti kotimaasta

Parhaillaan käynnissä on biotuotetehtaan massiivisen soodakattilan teräsrungon pystytys. Rungon toimittaa suomalainen Ruukki.
- Runko tulee kohoamaan yli 80 metrin korkeuteen. Suuruusluokaltaan soodakattilaa voisi verrata Tampereen tornihotelliin, Merikallio kuvailee.

Biotuotetehtaan rakentamisen kotimaisuusaste tulee olemaan yli 90 prosenttia. Kokonaisuudessaankin hankkeen kotimaisuusaste on yli 70 prosenttia. Merikallio painottaa, että hankinnat tehdään sieltä, mistä ne kilpailukykyisimmin saadaan.
- On ollut hienoa huomata, että kotimaiset toimittajat ovat osoittautuneet kilpailukykyisiksi vaihtoehdoiksi. Jos ulkomainen ja kotimainen toimittaja ovat tarjouskilpailussa samalla viivalla, niin mielellämme kallistumme kotimaiseen vaihtoehtoon.

Biotuotetehtaan laitehankinnoista pääosa on jo tehty.
- Sellun tekemisen päälaitteet hankittiin jo helmikuussa 2015, mutta asennuksien hankintoja tehdään edelleen. Vuonna 2016 kevättalvesta alkaen työmaalla keskitytään asennuksiin, Merikallio toteaa.

Tehdas hahmottuu muotoonsa

Rakentamisen edistyessä biotuotetehdas on hahmottumassa suunnitelmista konkreettiseksi tehdaskokonaisuudeksi.
- On todella mielenkiintoista nähdä, kuinka alue rakentuu selkeästi pala kerrallaan. Syksyllä alkaneesta betonielementtirunkojen pystytyksestä lähtien kehityksen on voinut nähdä päivittäin, Merikallio sanoo.

Kevättä kohden myös työmaavahvuus tulee nousemaan nopeasti asennustöiden päästessä täyteen vauhtiin.
- Työntekijöitä on nyt noin 600, mutta toukokuussa jo tuhat henkilöä. Tästä määrä kasvaa ensi vuoden vaihteeseen mennessä jopa 2 500 työntekijään.

Projektiorganisaation toimisto muuttaa keväällä aivan työmaan kupeeseen parakkitoimistoihin. Tekemisen puutetta ei taatusti ole kenelläkään.
- Onneksi meillä on todella loistava tiimi toteuttamassa tätä hanketta. Kiireessäkin jaksaa painaa töitä positiivisin mielin, kun porukka on hyvä, Merikallio vakuuttaa.

Rakentamisen edistyessä biotuotetehdas on hahmottumassa konkreettiseksi tehdaskokonaisuudeksi. Kuva: Metsä Group

 

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle