Biotuotetehtaan rakentajat: Tavoitteena tyytyväiset käyttäjät

Metsä Groupin biotuotetehtaan kuitulinjalla tulee jalostumaan joka vuosi kuusi ja puoli miljoonaa kuutiota puuta laadukkaaksi selluksi. Kuitulinjan rakentamista koordinoi pitkän uran Metsä Fibren palveluksessa tehnyt projektipäällikkö Kari Koskinen.

”Linja koostuu kolmesta kokonaisuudesta; puunkäsittelystä, massatehtaasta ja kuivaamosta. Ketju alkaa pyöreästä puusta ja päättyy siihen, kun sellu on paalina varastossa.”

Koskisen pesti biotuotetehdasprojektissa alkoi vuonna 2014 kuivauskoneen esisuunnittelusta. Maaliskuusta 2015 lähtien hän on toiminut koko kuitulinjan projektipäällikkönä.

”Aiemmin toimin Metsä Fibren Joutsenon sellutehtaalla eri tuotannon tehtävissä, kuitulinjaprojektissa sekä Metsä Fibren investointiryhmän vetäjänä. Tämä Äänekosken hanke on kuitenkin ylivoimaisesti suurin kokonaisuus, jossa olen ollut mukana.”

Biotuotetehtaan rakennustyömaalla mittasuhteet hämärtyvät helposti. Kari Koskisen taustalla kohoava imeytystorni oli Suomen historian suurimpia erikoiskuljetuksia. Pystytettynä se kohoaa 45,5 metrin korkeuteen.

”Nautinto olla mukana”

Biotuotetehtaan kuitulinjan rakentamisesta vastaa viiden hengen tiimi, johon kuuluvat Koskisen lisäksi Jari Lappalainen, Tapio Hautala, Virpi Haaranen ja Jarkko Ruotsalainen.

”Kaikki ovat kokeneita selluammattilaisia ja pitkän linjan projekti-ihmisiä. Yhteistyö natsaa hyvin, joten projektissa on nautinto olla mukana”, Koskinen summaa.

Projekti-ihmiseksi Koskinen tunnustautuu itsekin. Työntekoon syntyy luontainen draivi, kun päämäärä on selkeästi tiedossa.

”Aikataulut ovat tiukkoja, mutta kokemuksen myötä asioihin osaa suhtautua oikealla tavalla.”
Kuitulinjan rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaan, vaikka jättimäisessä projektissa tulee väistämättä myös vaikeita asioita ratkaistavaksi. Koskisen tehtävä on koordinoida kokonaisuutta niin rakentamisen, suunnittelun, hankintojen, laitetoimitusten, koestusten kuin turvallisuudenkin osalta.

”Pidämme joka torstai kuitulinjan viikkopalaverin, jossa asiat käydään läpi. Tarvittaessa myös projektin johto on lähellä”, Koskinen kertoo.

Kari Koskinen sanoo nauttivansa projektityöstä, jossa aikataulut ja yhteinen päämäärä tuovat työntekoon luontaisen rytminsä. ”Biotuotetehdasprojektissa voi luottaa siihen, että jokainen hoitaa oman hommansa ammattitaidolla.”

Töiden painopiste asennuksissa

Kuitulinjallakin töiden painopiste on siirtynyt rakentamisesta asentamiseen.

”Hankinnat ja suunnittelu ovat loppusuoralla. Tämä on projektissa tietynlainen taitekohta. On tärkeää, että uudet asennusporukat pääsevät sujuvasti töihin kiinni”, Koskinen sanoo.

Osaavalla projektihenkilöstöllä on iso merkitys töiden edistymisessä.

”Haasteita riittää, mutta kokeneen porukan ansiosta voidaan välttää pahimmat sudenkuopat.”

Massatehtaalla asennukset alkoivat vuoden vaihteessa ja puunkäsittelyssä kesäkuussa. Kuivaamossa asentamaan päästään täydellä höyryllä syksyllä.

”Silloin alkavat myös automaatiojärjestelmän testaukset.”

Kuivaamon koekäytöt käynnistyvät ensi vuoden toukokuussa nykyisen tehtaan massalla. Puunkäsittelyn osalta haketta aletaan tekemään kasoille heinäkuussa.

Tuleva kevät 2017 on Koskisen tiimille erityisen kiireistä aikaa, kun tehtaan koestukset alkavat.

”Joka osastolla on uutta tekniikkaa. Esimerkiksi automaattista selluvarastoa ei Suomessa ole aiemmin ollut käytössä.”

Motivoitunut henkilöstö

Kaikki tekeminen tähtää siihen, että biotuotetehtaan henkilöstö saa käyttöönsä erinomaisesti toimivan laitoksen. Metsä Fibren Äänekosken sellutehtaan henkilöstö siirtyy uudelle biotuotetehtaalle.

”Haluamme, että startti onnistuu ja käyttäjät voivat olla lopputulokseen tyytyväisiä jatkossakin. Ilokseni olen huomannut, että täällä Äänekoskella tehtaan tuleva henkilöstö on todella aktiivista ja motivoitunutta”, Koskinen kehuu.

Metsä Groupin biotuotetehtaan kuitulinjan projektipäällikkö Kari Koskisen mukaan asennukset taustalla näkyvällä massatehtaalla ovat päässeet hyvään vauhtiin. Massatehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2017 toukokuussa vanhan tehtaan massoilla.

Kari Koskinen (54)
Kotipaikka: Joutseno.
Tehtävä: Kuitulinjan projektipäällikkö.
Työura: Metsä Fibren palveluksessa eri tehtävissä vuodesta 1989: Ennen biotuotetehdasprojektia Metsä Fibren investointiryhmän vetäjänä. Työskennellyt aiemmin Rauma-Repolan ja Pöyryn palveluksessa.
Koulutus: Sellutekniikan insinööri.
Perhe: Vaimo ja kaksi aikuista tytärtä.
Harrastaa: Polttopuun tekemistä, pyöräilyä, sählyä.
 

Biotuotetehtaan rakentajat on sarja, jossa esitellään Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentajia ja kerrotaan heidän työstään Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin parissa. Biotuotetehtaan rakentajat ilmestyy vuoden 2016 aikana verkkosivuillamme.

Sarjassa työstään ovat kertoneet projektijohtaja Timo Merikallio, rakennuspäällikkö Pekka Salomaa, hallintojohtaja Juha Pesonen, projektipalveluiden johtaja Ossi Puromäki ja tekninen johtaja Pertti Lehmonen.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle