Biotuotetehtaan rakentajat: Projektinjohtaja Timo Merikallio

”Tämä on kuin pelaajakoordinaattorin työtä”


Tänä vuonna Metsä Groupin biotuotetehtaan projektijohtaja Timo Merikalliolla (60) tulee täyteen tasan 30 vuotta saman konsernin palveluksessa. Siirtyessään Raumalta Metsä Fibren tehtaanjohtajan pestistä vetämään Äänekosken hanketta yksi ympyrä miehen uralla sulkeutui.

- Tullessani taloon vuonna 1986 aloitin työt täällä Äänekoskella tutkimusinsinöörinä. Silloin nykyinen tehdas oli käynyt vasta yhden vuoden ajan, Otaniemessä diplomi-insinööriksi opiskellut Merikallio kertoo.

Kolmessa vuosikymmenessä tehokkaasti toimivan tehtaan elinkaari oli väistämättä ehtinyt viimeiselle kvartaalilleen. Metsä Groupissa tehtiin suuri päätös uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentamisesta.

- Vuoden 2013 alussa Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä ilmoitti, että sinä alat vetämään tällaista projektia. Asia oli ilmoitusluontoinen, mutta ei pestistä kyllä olisi tullut mieleenkään kieltäytyä, mies hymyilee.

Projektijohtaja Timo Merikallion työhuone on siirtynyt Kuhnamontien projektikonttorilta aivan työmaan kupeeseen parakkitoimistoihin. Syksyllä töitä pääsee tekemään jo uuden tehtaan konttorirakennukseen. Kuva: Metsä Group


Vankka luotto joukkueeseen

Projektijohtajan työ käynnistyi kolmen hengen projektitiimin kokoamisella maaliskuussa 2013. Julkisuuteen hankkeesta ei saanut tihkua tietoa, joten työ oli tehtävä ”irrallaan kaikesta”.

- Vuokrasimme pienen toimistotilan Vantaalta läheltä lentokenttää ja aloitimme kalastelemaan avainpelureita parinkymmenen hengen tiimiimme. Työni oli tavallaan pelaajakoordinaattorin hommaa, Rauman Lukon sinikeltaiseen kaulaliinaan sonnustautunut Merikallio kuvailee.

Tiimiin valikoitui sopiva sekoitus Metsä Fibren omaa ja muualta tulleita ihmisiä. Jälleen Merikallio löytää osuvan vertauksen jääkiekkokentiltä.

- Projektiorganisaatiossa työskentelevät ovat jokainen oman alansa huippuasiantuntijoita. Kuten ammattijääkiekkoilijat, hekin pelaavat aina alusta saakka täydellä sydämellä oman tiiminsä menestyksen eteen.

Merikallio painottaa, että johtajan on luotettava valitsemiinsa henkilöihin sataprosenttisesti.

- Oikean roolin löytäminen kullekin ihmiselle on erittäin tärkeää. Mielestäni olemme onnistuneet siinä hyvin, jonka ansiosta projekti on edennyt juuri suunnitelmien mukaan.

Biotuotetehdasprojektin suunnittelu alkoi kolmen hengen ydinryhmän kesken vuonna 2013 julkisuudelta piilossa Vantaalla. ”Timbuktussa”, kuten paikkaa ja koko projektia nimitettiin ennen julkisuuteen tuloa vuonna 2014. Projektijohtaja Timo Merikallion ohella kolmen hengen ydinryhmään kuului tekninen johtaja Pertti Lehmonen (oik.). Kuva: Metsä Group


Tiukat, mutta realistiset aikataulut

Projektijohtajan tehtävä on olla selvillä siitä, mitä projektissa tapahtuu ja huolehtia, että sovituista aikatauluista pidetään kiinni.

- Kun joku asia päätetään, ei sitä kevein perustein lähdetä muuttamaan. Tarvittaessa on oltava jäykkäniskainen joidenkin asioiden suhteen, Merikallio sanoo.

Kun joku asia päätetään, ei sitä kevein perustein lähdetä muuttamaan.

Uuden tehtaan on määrä käynnistyä vuoden 2017 kolmannella kvartaalilla, eli syyskuun loppuun mennessä. Merikallio kuitenkin myöntää, että hänellä itsellä on kirkkaana mielessä tarkka päivämäärä, jona uuden tehtaan on määrä käynnistyä.

- Deadlinet ovat tiukkoja, mutta realistisia. Jos aikataulut pettävät, maksaa se tällaisessa hankkeessa kunnian lisäksi valtavasti rahaa sekä meille että laitetoimittajille ja urakoitsijoille.

Asioista kerrotaan avoimesti

Merikallio myöntää, että menneinä vuosikymmeninä metsäteollisuudessakin opiskeltiin viestintää välillä kantapään kautta. Linja viestinnässä muuttui radikaalisti nykyistä tehdasta rakennettaessa 1980-luvun puolivälissä.

- Päijänne-liike oli yksi tekijä, joka sai metsäteollisuuden tekemään asioita uudella tavalla. Kokemukset olivat lopulta hyviä, joten meillekin on ollut alusta asti selvää, että asioista viestitään sekä sisäisesti että ulkoisesti hyvin avoimesti.

Jo tehtaan ympäristövaikutusten arviointi yleisötilaisuuksineen oli avoin prosessi, joka edisti hankkeen tunnettuutta ja hyväksyttävyyttä. Projektin omilta nettisivuilta kaikilla on mahdollisuus seurata rakentamisen edistymistä reaaliaikaisesti web-kameroiden kautta. Työmaan sisäistä viestintää palvelevat viikoittainen tiedote sekä pian asennettavat info-televisiot.

- Paikalliselle ja valtakunnalliselle medialle pyrimme järjestämään tiedotustilaisuuksia ja vierailuja työmaalla säännöllisesti.


Timo Merikallio (60)
Kotipaikka: Rauma.
Tehtävä: Projektijohtaja.
Koulutus: DI Otaniemestä, MBA-tutkinto Jyväskylän yliopistosta.
Työura: Metsä Groupissa tuotannon ja johdon tehtävissä noin 30 vuotta.
Perhe: Vaimo ja kolme aikuista lasta.
Harrastukset: Kuntosali, golf, lukeminen, seuraa Rauman Lukon otteita SM-liigassa.

 

Biotuotetehtaan rakentajat on uusi sarja, jossa esitellään uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentajia ja kerrotaan heidän työstään Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin parissa. Tämä on sarjan ensimmäinen artikkeli. Biotuotetehtaan rakentajat ilmestyy alkuvuoden 2016 aikana verkkosivuillamme.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle