Biotuotetehtaan rakentajat: Tällaista eivät muut ole ennen tehneet

Metsä Groupin biotuotetehtaan ensimmäinen maamerkki Äänekosken keskustasta päin katsottaessa on uusi punatiilinen rakennus Hiskinmäen sillan luona. Talteenottolinjan projektipäällikkö Jukka Kiuru osaa kertoa tarkalleen mistä on kyse.

”Kosken rannalle tehdään uusi raakavesipumppaamo, josta saadaan biotuotetehtaan tuotantoprosesseissa tarvittava vesi. Maksimiteholla vettä voidaan ottaa jopa kymmenen kuutiota sekunnissa.”

Suurin osa vedestä käytetään jäähdytykseen, mutta osa vedestä puhdistetaan sellunvalmistuksen tarpeisiin.

”Kuusi isoa pumppua pumppaa veden 1,4 kilometriä pitkää, halkaisijaltaan yli kaksimetristä, putkea pitkin tehtaalle”, energiatekniikan diplomi-insinööri Kiuru kuvailee.

Äänekoski on Kiurulle tuttu kaupunki, mies nimittäin kävi koulua paikkakunnalla kolme vuosikymmentä sitten, kun hänen isänsä Reijo Kiuru oli rakentamassa Metsä Fibren nykyistä sellutehdasta.

”Sivutuotteiden hyödyntäminen pyritään maksimoimaan, tehtaan energiaomavaraisuus tulee olemaan aivan uudella tasolla ja toiminta on entistä tehokkaampaa myös ympäristönäkökulmista. Tehdas ei tule käyttämään fossiilisia polttoaineita”, talteenottolinjan projektipäällikkö Jukka Kiuru kiteyttää biotuotetehtaan idean. Kuvat: Metsä Group

Uudet standardit metsäteollisuuteen

Lappeenrannassa nykyisin asuva Kiuru toimii biotuotetehdashankkeessa talteenottolinjan projektipäällikkönä. Kaukaan Voiman toimitusjohtajana edelliset viisi vuotta toiminut mies päätti ottaa projektijohtaja Timo Merikallion heittämän haasteen vastaan pienen pohdinnan jälkeen.

”Onhan tämä huikea juttu olla mukana toteuttamassa Suomen suurinta metsäteollisuusinvestointia. Teemme jotain sellaista, mitä muut eivät ole aiemmin tehneet. Samalla luodaan alalle kokonaan uudet standardit”, aiemmin myös Uruguayn projektissa Metsä Fibren palkkalistoilla työskennellyt Kiuru perustelee.

Biotuotetehtaan merkittävimmät uudet toimintamallit ja tekniikat liittyvät nimenomaan talteenottolinjaan.

”Sivutuotteiden hyödyntäminen pyritään maksimoimaan. Tehtaan energiaomavaraisuus tulee olemaan aivan uudella tasolla ja toiminta on entistä tehokkaampaa myös ympäristönäkökulmista. Tehdas ei tule käyttämään fossiilisia polttoaineita”, Kiuru kiteyttää.

Tehdas ei tule käyttämään
fossiilisia polttoaineita.

Bioenergiaan panostetaan

Kiuru tiimeineen vastaa biotuotetehdasprojektissa kemikaalien talteenotosta, vesienkäsittelystä sekä energiantuotannosta.

”Tehdas on suunniteltu siten, että soodakattilan höyrystä voidaan tuottaa mahdollisimman paljon hiilidioksidivapaata biosähköä. Yli puolet sähköstä tullaan myymään tehtaan ulkopuolelle.”

Yli puolet sähköstä tullaan myymään tehtaan ulkopuolelle.

Biotuotetehtaan uusi tekniikka mahdollistaa entistäkin suljetumman kemikaalikierron. Lipeän uudelleenkäsittelyprosessissa syntyvät sivutuotteet voidaan hyödyntää tehokkaasti.

”Sähkön ja höyryn lisäksi tehdas tulee tuottamaan muun muassa mäntyöljyä ja tärpättiä. Tehtaassa pystytään valmistamaan myös osa sen tarvitsemasta rikkihaposta.”

Uutta on täysin ilman fossiilisia polttoaineita toimiva puunkuoren kaasutuslaitos.

”Kuoresta valmistettava tuotekaasu korvaa meesauunissa käytettävän raskaan polttoöljyn”, Kiuru kertoo.

Liikunnasta vastapainoa työlle

Kiurun mukaan talteenottolinjan rakennustyöt ovat sujuneet osaavan organisaation ansiosta suunnitelmien mukaan. Suuria yllätyksiä ei ole kohdalle osunut.

”Ahdas tehdastontti on suurin haasteemme. Se vaatii huolellista aikatauluttamista ja tarkkoja työmaajärjestelyjä.”

Hektisen työn vastapainoksi 47-vuotias Kiuru harrastaa mielellään liikuntaa. Miehen suosikkilajeihin lukeutuvat hiihto, laskettelu ja suunnistus. Jukolassa Kiurua ei kuitenkaan nähty radalla, vaikka kisat osuivat aivan kotikonnuille.

”Olimme tällä kertaa vaimon kanssa mukana talkootyöläisinä järjestelytehtävissä.”

Äänekosken maisemat ovat biotuotetehtaan talteenottolinjan projektipäällikkö Jukka Kiurulle tuttuja nuoruudesta, jolloin mies kävi paikkakunnalla koulua.

Jukka Kiuru (47)
Kotipaikka: Lappeenranta.
Tehtävä: Talteenottolinjan projektipäällikkö.
Työura: Ennen biotuotetehdasprojektia Kaukaan Voiman toimitusjohtajana.
Koulutus: Energiatekniikan diplomi-insinööri Lappeenrannasta.
Perhe: Vaimo ja 11-vuotias tytär edellisestä liitosta.
Harrastaa: Lenkkeilyä, hiihtoa, laskettelua, suunnistusta, pallopelejä, lukemista.

 

Biotuotetehtaan rakentajat on sarja, jossa esitellään Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentajia ja kerrotaan heidän työstään Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin parissa. Biotuotetehtaan rakentajat ilmestyy vuoden 2016 aikana verkkosivuillamme.

Sarjassa työstään ovat kertoneet projektijohtaja Timo Merikallio, rakennuspäällikkö Pekka Salomaa, hallintojohtaja Juha Pesonen, projektipalveluiden johtaja Ossi Puromäki, tekninen johtaja Pertti Lehmonen ja kuitulinjan projektipäällikkö Kari Koskinen.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle