Biotuotetehtaan rakentajat: Jättiprojekti kotikaupungissa

- Kieltämättä, tulihan tämä projekti yllätyksenä, mutta erittäin positiivisena sellaisena, myöntää biotuotetehtaan projektipalveluiden johtaja Ossi Puromäki.

Oy Botnia Mill Servicen kunnossapito- ja kehitysjohtajana toimineelle miehelle Timo Merikallion kutsu Metsä Groupin biotuotetehdasprojektiin oli erityisen mieleinen siksikin, että jättimäinen investointi osui juuri Puromäen kotikaupunkiin Äänekoskelle.

- Päivät ovat pitkiä, mutta harvalla ihmisellä on mahdollisuutta olla mukana näin merkittävässä hankkeessa kotikaupungissaan. Illalla pääsee aina omaan kotiin, edelleen BMS:n palkkalistoilla työskentelevä mies iloitsee.

- Koko Äänekoskea ajatellen biotuotetehdas tuo kaivattua jatkuvuutta teolliselle toiminnalle ja uusia mahdollisuuksia monelle yrittäjälle, hän jatkaa.

Koko Äänekoskea ajatellen biotuotetehdas tuo kaivattua jatkuvuutta teolliselle toiminnalle.

Projektipalveluiden johtajan tehtävä on Ossi Puromäelle mielenkiintoinen ammatillinen haaste. ”Tämä on vähän kuin koulu: Joka päivä oppii uusia asioita, joita ei ole aiemmin tarvinnut miettiä.” Kuva: Metsä Group


Paikallistuntemus valttina

Biotuotetehdasprojektissa Puromäen paikallistuntemuksesta on erityistä hyötyä.

- Tehdasta rakennetaan viiden täysillä käyvän laitoksen keskelle, joten logistisiin järjestelyihin on kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota. Työssäni on ollut iso apu siitä, että alue ja toimijat ovat minulle tuttuja jo kouluajoilta 1990-luvulta, 44-vuotias Puromäki sanoo.

Projektipalveluiden johtajan tiimin vastuulle kuuluu logistiikan ohella laaja skaala tehtäviä toimitusvalvonnasta aina kunnossapitoinfran luomiseen ja yleisjärjestelyihin.

- Juuri nyt töitä on tehty esimerkiksi kunnossapidon laiteratkaisujen parissa. Fokus on ollut käytettävyysnäkökulmien huomioinnissa, mutta nyt painopiste on siirtymässä käytännön tietojen syöttöön.

Puromäen johdolla suunnitellaan muun muassa se, kuinka koneiden ja laitteiden ennakkohuollot järjestetään.

- Työn luonne ja painopistealueet muuttuvat koko ajan. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että luomme edellytykset pitää yllä valmiin tehtaan mahdollisimman korkeaa käyttöastetta, Puromäki tiivistää.

Logistisiin järjestelyihin on kiinnitettävä tavallista enemmän huomiota.

Kickoffeja piisaa

Biotuotetehdastyömaalla käynnistyivät tämän vuoden alussa laiteasennukset, jotka vaativat jatkuvaa huomiota Puromäen tiimiltä. Asennustöitä tehdään esimerkiksi soodakattilan, keittimen, massatornien sekä erilaisten säiliöiden parissa.

- Asennuksia lähtee keväällä liikkeelle laajalla rintamalla, kickoffeja on kalenterissa paljon. Käymme niissä laitetoimittajien ja asentajien kanssa tarkasti läpi muun muassa laatuasiat.

Puromäen vastuulle kuuluu myös asennusvalvonta.

- Logistiikan nivominen yhteen ja täsmäyttäminen on erittäin tärkeää. Pitää saada koko porukka soittamaan samaa viulua, kone- ja automaatioinsinöörin koulutuksen omaava mies luonnehtii.

Raaka-aineen alkulähteillä

Hektisen työn vastapainoksi Puromäki lataa akkuja luonnossa. Tuntuma biotuotetehtaan tärkeään raaka-aineeseen, kotimaiseen puuhun, säilyy omalla tilalla metsänhoitotöitä tehdessä.

- Metsässä saa erinomaista hyötyliikuntaa. Pientä tekemistä riittää aina, kuten taimikonhoitoa raivaussahalla tai vaikkapa tuulen kaatamien runkojen keräämistä, Puromäki kuvailee.

Äänekosken tehdasalue on biotuotetehdashankkeen projektipalveluiden johtaja Ossi Puromäelle tuttu jo 1990-luvulta. Mies työskenteli paperitehtaassa viisi vuotta, kunnes siirtyi nykyisen Metsä Fibren sellutehtaan kunnossapitoinsinööriksi. Kuva: Metsä Group


Ossi Puromäki (44)
Kotipaikka: Äänekoski.
Tehtävä: Johtaja, projektipalvelut.
Työura: Ennen biotuotetehdasprojektia Oy Botnia Mill Servicen kunnossapito- ja kehitysjohtajana.
Koulutus: Kone- ja automaatioinsinööri.
Perhe: Vaimo ja 19- ja 21-vuotiaat tyttäret.
Harrastaa: Lenkkeilyä, veneilyä ja metsänhoitoa.

Biotuotetehtaan rakentajat on sarja, jossa esitellään Metsä Groupin uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentajia ja kerrotaan heidän työstään Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin parissa. Biotuotetehtaan rakentajat ilmestyy vuoden 2016 aikana verkkosivuillamme.

Sarjassa työstään ovat kertoneet projektijohtaja Timo Merikallio, rakennuspäällikkö Pekka Salomaa ja hallintojohtaja Juha Pesonen. Katso Puromäen haastattelu myös Metsä Groupin YouTube-kanavalta.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle