Biotuotetehtaan rakentajat: Rakennuspäällikkö Pekka Salomaa

”Aikatauluissa on pysytty hyvin”

Suurten teollisuusrakennusprojektien ammattilaiselle ei ole itsestään selvyys, että työpäivän jälkeen voi hurauttaa autolla puolessa tunnissa omaan kotiin. Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennuspäällikkö Pekka Salomaalle (60) pesti Äänekoskella onkin erityisen mieleinen.

- Tulin projektiin suoraan Uruguaysta, jossa olin mukana muun muassa Fray Bentosin tehdashankkeessa. Ulkomailla ehti vierähtää seitsemän vuotta, joten tieto Äänekosken uudesta biotuotetehtaasta tuli mieluisana yllätyksenä, Jyväskylässä asuva Salomaa sanoo.

Tieto Äänekosken uudesta tehtaasta tuli mieluisana yllätyksenä.

Teollisuusinvestointien ja julkisen rakentamisen projektinjohtopalveluihin erikoistuneen Fimpec Oy:n palveluksessa työskentelevä Salomaa on miehistöineen sulautunut osaksi Metsä Fibren organisaatiota. Miehen omassakin käyntikortissa lukee tällä hetkellä Metsä Fibre.

- Rakentamistiimissämme on 26 henkilöä. Kattavan verkostomme kautta olemme löytäneet hyvin tarvittavat huippuammattilaiset projektiin.

Rakennusinsinöörin koulutuksen omaavalle Salomaalle itselleen Äänekoski on jo neljäs sellutehdasprojekti.

- Suomessa olin mukana jo Metsä Fibren Rauman tehdashankkeessa 1990-luvulla. Äänekosken tehdasalue on tuttu Äänevoiman voimalaitoksen rakentamisen ajoilta 2000-luvun alusta.

”Kun lento Uruguaysta Suomeen laskeutui kello 15, niin jo kello 16 olin palaverissa projektijohtaja Timo Merikallion kanssa”, muistelee rakennuspäällikkö Pekka Salomaa projektin alkuvaiheita kolmen vuoden takaa. Kuva: Metsä Group

Sadan urakan kokonaisuus

Äänekoskella Salomaan tiimin vastuulle kuuluu 1,2 miljoonan rakennuskuutiometrin sujuvasta valmistumisesta vastaaminen. Valtaisa urakka on toteutettava alueelle, jossa käy täysillä nykyinen sellutehdas sekä Äänevoiman voimalaitos.

- Kun Fray Bentosissa annettiin tehtaalle 150 hehtaaria rakentamatonta aluetta, pitää täällä kaikki mahduttaa 40 hehtaariin. Esimerkiksi maanalaisten putkien asennukseen tämä tuo erityisiä haasteita.

Rakentamisen hankinnat on jaettu noin sataan erilaiseen urakkaan. Niiden limittäminen onnistuneesti toisiinsa kuuluu Salomaan tärkeimpiin, ja samalla vaikeimpiin tehtäviin. Työtä helpottavat projektiin löytyneet osaavat urakoitsijat. Aikatauluissa on pysytty hyvin.

- Aikataulut muodostuvat pitkälti soodakattilan valmistumisen ympärille. Kun se on valmis, saadaan höyryä ja turbiinit pyörimään, jolloin päästään ajamaan testejä.

Aikataulut muodostuvat pitkälti soodakattilan valmistumisen ympärille.

Helmikuun lopussa asennettiin massatehtaan siltanosturi, jonka jälkeen päästiin etenemään laiteasennuksissa.

- Maaliskuussa alkoi uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen. Siinä on todella vaativia työvaiheita, sillä rakenteita tehdään järvenpinnantason alapuolelle.

Uuden jätevedenpuhdistamon rakentaminen alkoi maaliskuussa 2016 Teräväniemeen. Työt edellyttävät tarkkaa suunnittelua, sillä rakenteita tehdään myös Kuhnamojärven pinnantason alapuolelle. Kuva: Metsä Group

Tietotekniikka lisää tuottavuutta

Pekka Salomaan pitkälle uralle on osunut ajanjakso, jolloin rakentamisessa käytettävä tekniikka on kehittynyt huimasti.

- Esimerkiksi kaivu- ja paalutustöissä on voitu hyödyntää gps-paikannusta ja 3D-mallinnuksia. Ne tuovat aivan uutta tehokkuutta perinteisiin menetelmiin verrattuna.

Tietotekniikka on hyvä renki myös johtamistyössä, vaikka sähköpostitulva onkin toisinaan hurja.

- Työmaajohtamisessa on siirrytty nettipohjaisiin järjestelmiin. Myös työmaapäiväkirjat ja laatudokumentaatiot toimivat verkon välityksellä. Rakennusvalvontakin voi seurata projektia sähköisten kanavien kautta.

”Viikonloppuisin kuntosalia, kesäisin golfia”, listaa Pekka Salomaa asioita, jotka auttavat jaksamaan välillä 12 tuntisiksi venyvät työpäivät. Kuva: Metsä Group

Pekka Salomaa (60)
Kotipaikka: Jyväskylä.
Tehtävä: Rakennuspäällikkö, toimitusjohtaja Fimpec Oy.
Koulutus: Rakennusinsinööri.
Työura: Monipuolisesti rakennuttamistoimeksiantoja (toimisto- ja liikerakennuksia), rakentamisen projektinjohtotehtäviä metsäteollisuudessa paperi- ja selluteollisuus- sekä voimalaitoshankkeissa.
Perhe: Vaimo, 3 aikuista lasta ja 4 lastenlasta.
Harrastukset: Lukeminen, kevyt liikunta, golf kesäisin.

 

Biotuotetehtaan rakentajat on uusi sarja, jossa esitellään uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentajia ja kerrotaan heidän työstään Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin parissa. Biotuotetehtaan rakentajat ilmestyy alkuvuoden 2016 aikana verkkosivuillamme.

Sarjan ensimmäisessä osassa työstään kertoo projektijohtaja Timo Merikallio.

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle