Biotuotetehdas tutuksi iloisissa tunnelmissa

Yleisöllä oli lauantaina 21.10.2017 mahdollisuus tutustua Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaaseen ensimmäistä kertaa. Avoimet ovet –tapahtuma keräsi paikalle sankoin joukoin ihmisiä sekä Äänekoskelta että kauempaakin. Päivän aikana vasta vihittyyn tehtaaseen tutustui leppoisissa tunnelmissa arviolta 2 500 henkilöä.

”On suuri ilo ja kunnia toivottaa teidät tervetulleiksi tutustumaan biotuotetehtaaseen. Tehtaan rakentaminen ja käynnistäminen on ollut todella mielenkiintoinen matka, jossa olemme yhteistyöllä onnistuneet täydellisesti”, avasi biotuotetehtaan johtaja Camilla Wikström tapahtuman.

Biotuotetehtaan johtaja Camilla Wikström oli innoissaan mahdollisuudesta esitellä keskiviikkona 18.10.2017 vihittyä tehdasta ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle. ”Hienoa nähdä, että näin moni on tullut mukaan tapahtumaan. Paikalla on myös paljon lapsiperheitä.” Kuvat: Metsä Group

Puu kotimaasta

Metsäasiantuntija Markku Paananen Metsä Groupin puunhankinnasta kertoi, että biotuotetehtaan käyttämä kuitupuu hankitaan kotimaasta ensisijaisesti Metsä Groupin omistajajäseniltä.

”Äänekosken sijainti keskellä metsäisintä Suomea tarjoaa hyvät mahdollisuudet lisätä puunhankintaa kestävästi metsien monimuotoisuudesta tinkimättä. Uskon, että onnistumme tehtävässä hyvin yhdessä kokeneiden yrittäjiemme kanssa, vaikka muuttuvat sääolosuhteet tuovat työhön omat haasteensa”, Paananen vakuutti.

Metsäasiantuntija Markku Paananen Metsä Groupin puunhankinnasta kertoi, että biotuotetehtaan tarvitsema kuitupuu hankitaan ensisijaisesti kotimaasta Metsä Groupin omistajajäseniltä.

Uudet biotuotteet konseptin keskiössä

Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas Von Weymarn muistutti, että moderni biotuotetehdaskonsepti on keskeinen ratkaisu siirryttäessä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

”Olemme pyrkineet ennakoimaan kehityksen suuntaa pitkälle tulevaisuuteen tehdasta rakentaessamme. Siksi biotuotetehdas tarjoaa loistavan mahdollisuuden uuden sukupolven biotuotteiden kehittämiselle yhteistyössä kumppaneidemme kanssa. Tätä työtä teemme koko ajan aktiivisesti.”

Äänekoskelaiset Irmeli Autio (etualalla vas.) ja Sylvi Pölkki hämmästyivät biotuotetehtaan valtavasta koosta, joka hahmottui tehdaskierroksella eri tavalla kuin porttien ulkopuolelta katsottuna. ”Keitinkin on aika paljon suurempi kuin meillä töissä”, Pokella keittäjänä työskentelevä Autio nauroi.

”Puulle osoite pitkäksi aikaa”

Jyväskylän Korpilahdelta biotuotetehtaalle yhdessä Sinikka-vaimonsa ja Maria-tyttärensä kanssa saapunut Jarmo Pietilä uskoo biotuotetehtaan tuovan vakautta kuitupuun kysyntään.

”Uusi tehdas ja uusi tekniikka kiinnostavat. Täällä on puulle osoite pitkäksi aikaa, ja samalla maakuntaan syntyy tärkeitä työpaikkoja muun muassa puunhankintaketjuun. Toivottavasti kasvava kysyntä näkyy myös puunhinnassa”, Jarmo Pietilä sanoi.

Adina (oik.) ja Aada Sadinmaa Suolahdesta olivat startanneet Avoimien ovien päivään iloisin mielin yhdessä konnevetisten serkkujensa Artun (vas.) ja Mikon kanssa. Nelikko sai tapahtumasta mukaansa Metsä Groupin huomioliivit. Taustalla vauhdikasta katrasta seuraavat tyttöjen vanhemmat Anu-Riikka ja Juho Sadinmaa sekä mummo Raili Hänninen.

”Iso merkitys koko Keski-Suomelle”

Biotuotetehtaalla rakennusvaiheessa lähes vuoden valutöissä työskennellyt äänekoskelainen Ari Salmelin pääsi lauantaina näkemään, miltä tehdas valmiina näyttää. Mukanaan hänellä oli lapset Aada, Niina ja Niklas.

”Emme ole aikaisemmin käyneet täällä, mutta koulussa olemme jutelleet siitä, mitä kaikkea uusi tehdas valmistaa”, 15-vuotias Aada Salmelin kertoi.

”Tehtaalla on Äänekoskelle ja koko Keski-Suomelle todella iso merkitys talouden veturina”, lisäsi Ari Salmelin.

Minna Taurula oli saapunut biotuotetehtaan Avoimien ovien –tapahtumaan Laukaasta lastensa Ellan (9) ja Valtterin (5) kanssa. ”Nyt pääsemme näkemään isän uuden työpaikan ensimmäistä kertaa”, totesivat Ella ja Valtteri.
Korpilahtelainen metsätalousyrittäjä Jarmo Pietilä sanoi, että uusi tehdas ja uutta tekniikkaa on mielenkiintoista päästä näkemään paikan päällä. Mukana olivat vaimo Sinikka sekä Metsä Woodilla Suolahdessa työskentelevä tytär Maria Pietilä.
Tiedottaja Sirpa Kautto Metsä Fibreltä jakoi kaikille kävijöille kotiinviemisiksi Metsä Fibren tuotteita.

Avoimien ovien asiantuntijapuheenvuorojen esitykset

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle