Asennusten vuosi pian paketissa

Metsä Groupin biotuotetehdastyömaalla Äänekoskella tehdään joulun alla asennustöitä kiivaalla tahdilla.

”Kun vuosi 2015 oli rakentamisen vuosi, niin kulunutta vuotta 2016 voi hyvin kutsua asennusten vuodeksi”, kuvailee projektijohtaja Timo Merikallio.

Vuoden lähestyessä loppuaan on biotuotetehtaan työmaavahvuus huipussaan. Käsillä ovat projektin hektisimmät ajat, mutta Merikallion mukaan jouluun voidaan kiireenkin keskellä valmistautua hyvillä mielin.

Kun vuosi 2015 oli rakentamisen vuosi, voi vuotta 2016 kutsua asennusten vuodeksi.

”Työt ovat edistyneet kokonaisuudessaan suunnitellusti. Syksyn aikana on toki jouduttu tekemään paljon työtä aikatauluissa pysymisen eteen, mutta osaavan projektiorganisaation voimin asiat on pystytty yhteistyöllä ratkaisemaan ja näköpiirissä ei ole tekijöitä, jotka estävät tehtaan aikataulunmukaisen käynnistämisen. Olen joukkueestamme ylpeä.”

Projektinjohtaja Timo Merikallion mukaan jouluun voidaan valmistautua hyvillä mielin. ”Biotuotetehdasprojekti on edennyt suunnitellusti aikataulussaan." Kuvat: Metsä Group

 

Kuin dominopeliä

Biotuotetehdasprojektin kokonaisedistymä on tällä hetkellä noin 82 prosenttia. Rakentamisen osalta edistymä on 87 prosenttia ja asennusten osalta 51 prosenttia.

Työt ovat edistyneet kokonaisuudessaan suunnitellusti.

”Laiteasennusten lisäksi teemme parhaillaan putki-, ilmastointi- sekä sähköasennuksia. Talven tullen asennustöiden painopiste on siirtynyt sisätiloihin”, sanoo Merikallio.

Käynnissä on edelleen myös rakennustöitä esimerkiksi rikkihappolaitoksen osalta, joten asioiden yhteensovittaminen vaatii ”aikamoista koordinointia”.

Vuonna 2016 biotuotetehtaan töiden painopiste on ollut asennuksissa. Helmikuussa 2017 alkaa tehtaan intensiivinen komissiointi- eli testaus- ja koekäyttövaihe.

”Projektia voisi verrata dominopeliin: yhdenkin urakan viivästyminen voi pysäyttää pitkän tapahtumaketjun.”

”Sen olen kieltämättä oppinut, että kun töissä on iso joukko toimijoita, ei kommunikoinnin merkitystä voi koskaan korostaa liikaa.”

 

6 000 työtunnin Turva-Stop

Työturvallisuus on biotuotetehdastyömaalla kaiken toiminnan keskiössä. Suuren työntekijämäärän ja korkealla tehtävien asennustöiden luonteen vuoksi työtapaturmien riski on merkittävä.

”Pieniä tapaturmia työmaalla on valitettavasti sattunut, muttei onneksi yhtään vakavaa onnettomuutta. Yksikin tapaturma on tietysti liikaa”, Merikallio painottaa.

Työturvallisuus on biotuotetehdastyömaalla kaiken toiminnan keskiössä.

Muistutuksena työturvallisuuden merkityksestä työmaalla järjestettiin marraskuun alussa kaikkia työntekijöitä koskenut kolmituntinen ”Turva-Stop”. Tämän ajan jokainen työntekijä käytti turvallisuusasioiden kertaamiseen, henkilökohtaisen riskiarvion laadintaan sekä oman työalueen siivoukseen.

”Kokonaisuudessaan työturvallisuuden eteen tehtiin siis kerralla 6 000 työtuntia.”

Työturvallisuus on biotuotetehdastyömaalla kaiken toiminnan keskiössä. Suuren työntekijämäärän ja korkealla tehtävien asennustöiden luonteen vuoksi työtapaturmien riski kasvaa. Muistutuksena työturvallisuuden merkityksestä työmaalla järjestettiin marraskuun alussa kaikkia työntekijöitä koskenut kolmituntinen ”Turva-Stop”.

 

Kohti koekäyttövaihetta

Vuoteen 2017 Merikallio tähyää luottavaisin mielin.

”Edessä ovat uudet haasteet. Helmikuussa alkaa tehtaan intensiivinen komissiointi- eli testaus- ja koekäyttövaihe. Tämä tarkoittaa eri prosessikokonaisuuksien testausta tehdasolosuhteissa. Tätä ennen on tehtävä kaikki asennustarkastukset, tiiviys- ja painekokeet ”, hän selventää.

Helmikuussa alkaa tehtaan intensiivinen komissiointi- eli testaus- ja koekäyttövaihe.

Koko projektiorganisaation tähtäin on tiukasti vuoden 2017 kolmannella kvartaalilla, jolloin tehdas käynnistetään.

”Haluamme saada biotuotetehtaan nopeasti hyvään käyntiin. Olen varma, että onnistumme tavoitteessa sitoutuneen organisaatiomme voimin”, Merikallio vakuuttaa.

Rauhallista raumalaista on helppoa uskoa.

 

Biotuotetehtaan vuosi 2016 pähkinänkuoressa

Tammikuu:
Ensimmäiset mekaaniset asennukset alkavat.

Helmikuu:
Biotuotekonseptin kehittäminen etenee ensimmäisiin toteuttamispäätöksiin. Konseptia täydentävät sopimukset biokaasua valmistavan EcoEnergy SF Oy:n ja biokomposiittia valmistavan Aqvacomp Oy:n kanssa.

Maaliskuu:
Piilolanniemen uusi silta valmistuu reilusti etuajassa ja otetaan työmaaliikenteen käyttöön.

Biotuotetehdastyömaalla nostettiin paikoilleen noin 70 tonnin painoista haihdutinyksikköä keväällä 2016. Oikealla rakenteilla soodakattilan teräsrunko, joka kohoaa 80 metrin korkeuteen.

Huhtikuu:
Asennustyöt edistyvät aikataulussaan. Rakentajien ja asentajien yhteistyö on saumatonta.

Toukokuu:
Biotuotetehtaan harjannostajaisia vietettiin perinteisin menoin 18.5.2016. Metsä Group julkaisee tiedon rikkihappolaitoksen rakentamisesta biotuotetehtaan yhteyteen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tekemän selvityksen mukaan biotuotetehtaalla on merkittävät vaikutukset Suomen kansantalouteen.

Metsä Groupin biotuotetehtaan harjannostajaisia vietettiin keskiviikkona 18.5.2016 Äänekoskella. Juhlapaikkana toimi paalaamon työmaa.

Kesäkuu:
Esikasausalueilta tulee työmaalle viikoittain noin 30 kuljetusta. Painavin nosto on jopa 160 tonnia, joka vaatii 1 250 tonnia painavan nosturin.

Heinäkuu:
Biotuotetehtaasta on kokonaisuudessaan valmiina puolet. Heinäkuussakaan ei huilata, vaan työt edistyvät aikataulussa.

Elokuu:
Soodakattila saavuttaa harjakorkeutensa heinä-elokuun vaihteessa. Vaativat putkistoasennusurakat aloitetaan.

Syyskuu:
Suomen historian suurin maantiekuljetus saapuu biotuotetehdastyömaalle Pietarsaaresta, kun valkaisutornin osat kuljetetaan kuuden rekan saattueessa. Kaikkiaan asennettavaa tavaraa on toimitettu jo 4 000 rekkakuormaa.

Biotuotetehtaan aloitteesta tehtaan alapuoliseen Kapeenkoskeen istutettiin 2 500 taimenen poikasta lokakuussa.

Lokakuu:
Biotuotetehtaan aloitteesta tehtaan alapuoliseen Kapeenkoskeen istutetaan 2 500 taimenen poikasta.

Marraskuu:
Työturvallisuuden merkitystä korostetaan järjestämällä kaikkia työntekijöitä koskeva kolmituntinen Turva-Stop. Turbiinigeneraattori asennetaan paikalleen marraskuun loppupuolella.

Joulukuu:
Työmaavahvuus huipussaan. Päivittäin töissä on noin 2 600−2 700 henkilöä, vilkkaimpina päivinä yli 3 000. Rikkihappotehtaan rakennustyöt ovat käynnissä. Biotuotetehdasprojektin kokonaisedistymä on vuoden 2016 loppupuolella 82 prosenttia.

 

Katso videolta, miten biotuotetehdastyömaa on muuttunut vuoden 2016 aikana:

 

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle