Ainutlaatuinen pelastusharjoitus biotuotetehtaan työmaalla

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre järjesti yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa biotuotetehtaan työmaalla korkealta pelastamisen harjoituksen perjantaina 13.5.2016.

Työmaan edetessä torninosturit nousevat korkeuksiin, joista kuljettajan pelastaminen ohjaamosta esimerkiksi nostolavaa käyttämällä ei ole mahdollista. Korkeimpien nostureiden ohjaamot ovat loppukesästä yli 100 metrin korkeudessa. Tästä johtuen on erityisen tärkeää harjoitella ihmisen pelastaminen pelastussuunnitelman mukaisesti köysitekniikoita käyttäen.

- Kaikissa työvaiheissa on oltava selvyys, kuinka ihminen pystytään pelastamaan, jos sellaiseen tilanteeseen jouduttaisiin. Tämä on otettava huomioon työkohtaisissa riskienarvioinneissa ja turvallisuussuunnitelmissa, turvallisuusasiantuntija Jarmo Koukka Metsä Fibreltä kertoo.

Kaikissa työvaiheissa on oltava selvyys, kuinka ihminen pystytään pelastamaan.

Harjoituksessa ihmisen pelastamisen ylhäältä vastaa Keski-Suomen pelastuslaitoksen tekninen köysipelastusryhmä HARRT (High Adventure Rope Rescue Training).

Harjoitus on osa tiivistä ja toimivaa yhteistyötä pelastusviranomaisen ja Metsä Fibren välillä.

- Toimimme tiiviissä yhteistyössä eri viranomaisten kanssa, sujuva yhteistyö on meille erityisen tärkeää, Koukka toteaa.

Biotuotetehtaan työmaa nostureineen tarjosi harjoitukselle ainutlaatuiset puitteet. Jatkossa tiivistä yhteistyötä jatketaan edelleen ja myös erilaiset erikoisharjoitukset ovat mahdollisia.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen tekninen köysipelastusryhmä HARRT harjoitteli ihmisen pelastamista korkealta Metsä Groupin biotuotetehtaan työmaalla perjantaina 13.5.2016. Kuva: Metsä Group

Harjoituksen sisältö ja kulku

Pelastusharjoituksen kuvitellussa tilanteessa torninosturin kuljettaja saa vakavan sairaskohtauksen, joka edellyttää välitöntä ensihoitoa sekä potilaan evakuointia. Harjoituksen kohteena on soodakattilatyömaalla oleva torninosturi 1, jonka ohjaamo on harjoituksen hetkellä 83 metrin korkeudessa.

Harjoituksessa Äänekosken pelastuslaitoksen työvuoro saapui ensimmäisenä kohteeseen ja tiedustelun jälkeen hälytti HARRT-ryhmän paikalle.

Tekninen köysipelastusryhmä valmisteli ensihoitovälineiden siirtämisen ylhäälle sekä aloitti turvallisen potilasevakuoinnin valmistelun. Tavoitteena harjoituksessa oli, että potilaan evakuointi voidaan aloittaa heti, kun ensihoitajat ovat tutkineet ja stabiloineet potilaan kuljetuskuntoon. Kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia kestänyt harjoitus päättyi, kun potilas ja saattaja ovat turvallisesti maassa.

Harjoituksen johtajana toimi vs. paloesimies Sami Huovila Keski-Suomen pelastuslaitokselta, hän on myös korkealla työskentelyn pääkouluttaja ja työmaan harjoituksen suunnittelija.

- Näen tämän kaltaisten harjoitusten toimivan erittäin tärkeänä mittarina, kun mietitään mahdollisia riskikohteitamme sekä valmiuttamme vastata harvinaisimpiin korkeariskisiin hälytystehtäviin, Huovila toteaa.

Harjoitus sujui onnistuneesti ja vastasi sille asetettua tarkoitustaan, potilas saatiin pelastettua suunnitelman mukaan. Huovila on tyytyväinen ryhmänsä toimintaan.

- Tämä harjoitus osoitti, että Keski-Suomen pelastuslaitoksella on valmiudet toimia vastaavissa korkealta pelastamisen tehtävissä.

Pelastusharjoituksen kuvitellussa tilanteessa torninosturin kuljettaja sai vakavan sairaskohtauksen, joka edellytti välitöntä ensihoitoa sekä potilaan evakuointia torninosturista maahan. Kuva: Metsä Group
Potilasta lasketaan torninosturista maahan saattajan kanssa. Kuva: Metsä Group
Kokonaisuudessaan noin kaksi tuntia kestänyt harjoitus päättyi, kun potilas ja saattaja olivat turvallisesti maassa. Kuva: Metsä Group

Lisätietoja:

Sami Huovila
vs. paloesimies
Keski-Suomen pelastuslaitos
puh. 040 5126 898
sami.huovila(at)jkl.fi

Jarmo Koukka
turvallisuusasiantuntija
Metsä Fibre
puh. 040 8207 976
jarmo.koukka(at)metsagroup.com

comments powered by Disqus
Palaa etusivulle